RODENTICIDI

Aktivna tvar: kalcijev fosfid 180 g/kg

Formulacija: granule

 

POLYTANOL je rodenticid za suzbijanje voluharica (Microtus spp.)i talpicid za suzbijanje krtica

(Talpa sp. )u ratarstvu i povrćarstvu, industrijskom i ukrasnom bilju, voćnjacima i vinogradima te na livadama i pašnjacima.

 

Količina primjene:

U aktivni otvor stavi se 8 g sredstva POLYTANOL (oko 20 granula). Broj primjena u vegetacijskoj sezoni nije ograničen.

 

Način primjene:

Granule za izravnu primjenu, primjenom u tlo, u aktivni otvor štetnika (voluharica i krtica) s uređajem za doziranje (tzv. dozator).

Potrebno je zatvoriti sve otvore i nakon 24 sata staviti, uporabom dozatora za tu namjenu, granule u aktivne otvore koje nakon toga treba odmah zatvoriti busenom trave, zatrpati zemljom ili zagaziti.

Površinu uvijek tretirati od ruba prema sredini pazeći na smjer vjetra koji mora biti u smjeru kretanja osobe koja primjenjuje sredstvo.

 

Priprema sredstva za primjenu:

Pakiranje, tj. unutarnje pakiranje (vrećica) smije se otvarati samo na otvorenom i mora se obvezno potpuno potrošiti u jednoj primjeni. Paziti da se potroši sva količina iz otvorene vrećice. Ako preostane sredstva iz vrećice potrebno ga je ubaciti/zakopati u rupe/sustav hodnika. Načeto unutarnje pakiranje (vrećica) ne smije se ponovno zatvoriti i pohraniti. Sredstvo se smije koristiti samo na otvorenom, ali ne u blizini zgrada kako bi se izbjeglo prodiranje nastalog plina u zgrade.

Plin fosfin (fosforovodik, PH3) se razvija na zraku ili pod utjecajem vlage, pa tako i zbog vlažnosti tla te može u potpunosti prodrijeti kroz hodnike i zadržati se u tlu do 48 sati.

Kao ostatak nakon razgradnje sredstva POLYTANOL nastaje vapno (kalcijev hidroksid).


Ograničenja:

Otvoreno pakiranje obvezno utrošiti u cijelosti. Ne koristiti u blizini zgrada za stanovanje.

Kod primjene, sredstvo POLYTANOL ne smije doći u izravan kontakt s biljkama i biljnim proizvodima. Sredstvo POLYTANOL vrlo je otrovno za ptice i divljač te se mora postaviti duboko u aktivne otvore (rupe) i nedostupno u hodnike glodavaca. Nakon primjene sredstva otvore je potrebno prekriti zemljom. Sredstvo POLYTANOL mora se primijeniti za suhog vremena. Nije dopuštena primjena za vrijeme trajanja oborina i za maglovitog vremena. Nije dopuštena primjena kada je tlo jako vlažno. Sredstvo POLYTANOL ne smije doći u doticaj s vodom. Izbjegavati svaki nepotreban kontakt sa sredstvom.

Pravilnikom o strogo zaštićenim vrstama (NN 144/2013) od 22. 11. 2013., krtica je strogo zaštićena vrsta na području otoka Cresa. Na tom području je suzbijanje krtica sredstvom Polytanol zabranjeno.

 

Karenca: nije primjenjivo

Pakiranja: 500 g, 5 kg