Image Alt

REGULATORI RASTA

Aktivna tvar: 1-naftilacetamid 28 g/kg

Formulacija: močivo prašivo (WP)

Način djelovanja: sistemično

 

AMIDIR je regulator rasta namijenjen za primjenu na jabuci.

 • za prorjeđivanje plodova u količini 2,86 kg/ha uz utrošak vode 1000 l/ha

(odnosno 286 g/100 l vode) u fazi pune cvatnje do kraja cvatnje (BBCH 66-BBCH 69).

Primjena regulatora rasta AMIDIR omogućava bolji razvoj preostalih plodova, poboljšava njihovu kvalitetu, prekida alternativnu rodnost koja je tipična za neke sorte i pozitivno utječe na sposobnost skladištenja plodova.

Mogući utjecaj na učinkovitost:

Uvjeti temperature i vlažnosti zraka tijekom i odmah nakon tretiranja utječu na učinkovitost sredstva AMIDIR. Optimalna temperatura za primjenu je 20oC.

Ne primjenjivati sredstvo pri temperaturama nižim od 10oC ili višim od 25oC.

Ne primjenjivati sredstvo u uvjetima suše i niske relativne vlage zraka.

Ograničenja:

Sredstvo AMIDIR ne smije se primjenjivati na mladim voćkama koje su već prirodno podložne prijevremenom odbacivanju plodova, na oslabjelim voćkama ili onima koje su napadnute parazitima, na voćkama s velikim brojem malih plodova bez sjemenki ili sa samo jednom sjemenkom (tj. plodovima koji će prirodno otpasti).

Maksimalni broj tretiranja u sezoni: 1

Karenca: osigurana vremenom primjene

Pakiranja: 1,5 kg

Aktivna tvar: 6-benziladenin: 20 g/L (1,92% w/w)

Formulacija: koncentrat za otopinu (SL)

EXILIS je regulator rasta koji se primjenjuje na jabuci:

 • za prorjeđivanje plodova u količini 3,75-7,50 l/ha uz utrošak vode 1000 l/ha (odnosno 375-750 ml na 100 l vode). Sredstvo se primjenjuje do 30 dana nakon pune cvatnje, kada plodovi dosegnu promjer 7-15 mm (BBCH 71-72). Dopuštena je jedna primjena u vegetacijskoj sezoni.

Konačna količina škropiva po hektaru određuje se ovisno o razvijenosti voćke i uzgojnom obliku. Tretiranje se provodi fino raspršenim mlazom kako bi se osigurala kvalitetna pokrivenost i spriječilo otjecanje škropiva.

Mehanizam djelovanja:

EXILIS je biljni regulator rasta koji sadrži 6-benziladenin (6-BA). Benziladenin je prirodni spoj iz kemijske grupe citokinina koji ima važnu ulogu u diobi i razvoju biljnih stanica, a primijenjen kao regulator rasta u različitim fazama rasta i razvoja utječe na mnoge fiziološke procese

Mogući utjecaj na učinkovitost:

Na učinkovitost sredstva EXILIS utječu uvjeti vlažnosti i temperature tijekom i 7 dana nakon tretiranja. Optimalna temperatura za primjenu je 20-25°C. Ne primjenjivati sredstvo pri temperaturama nižim od 15°C ili višim od 28°C. Niže temperature mogu oslabiti djelotvornost sredstva i povećati rizik od mrežavosti plodova, a više temperature mogu uzrokovati prekomjerno prorjeđivanje plodova. Relativna vlage zraka iznad 70% pospješuje prodor sredstva u biljku. Ne primjenjivati sredstvo neposredno nakon kiše, pričekati da se plodovi osuše i ocijede. Tretirati kada se kiša ne očekuje barem 6 sati nakon primjene.

 

Kompatibilnost/mogućnost miješanja:

Kod primjene sredstvo EXILIS ne miješati s drugim sredstvima.

Karenca: 90 dana za jabuku

Pakiranja: 1 l, 10 l

Aktivna tvar: 1-naftil octena kiselina 30,2 g/l

Formulacija: koncentrat za otopinu

 

FRUIT AUXIN 30 SL je regulator rasta namijenjen za primjenu u voćarstvu.

 

Jabuka

 • za prorjeđivanje plodova primjenjuje se u koncentraciji 50 ml/100 l vode, odnosno 0,5 l/ha uz utrošak vode 1000 l/ha u fazi od kraja cvatnje do veličine ploda 10 mm (BBCH 69-71). Maksimalni broj tretiranja u sezoni: 1.

                Karenca: 7 dana

 • za sprječavanje opadanja plodova primjenjuje se u koncentraciji 83 ml/100 l vode, odnosno 0,83 l/ha uz utrošak vode 1000 l/ha. Sredstvo se primjenjuje u fazi kad su plodovi dostigli 90% ukupne veličine i započeli dozrijevanje (BBCH 79-81). Maksimalni broj tretiranja u sezoni: 2. Dopuštene su najviše dvije primjene uz vremenski razmak između primjena 7 dana.

                Karenca: 7 dana.

 

Kruška

 • za sprječavanje opadanja plodova primjenjuje se u koncentraciji 66 ml/100 l vode, odnosno 0,66 l/ha uz utrošak vode 1000 l/ha. Sredstvo se primjenjuje u fazi kad su plodovi dostigli 90% ukupne veličine i započeli dozrijevanje (BBCH 79-81). Maksimalni broj tretiranja u sezoni: 2. Dopuštene su najviše dvije primjene uz vremenski razmak između primjena 7 dana.

                Karenca: 7 dana.

 

Pakiranja: 1 l

Regulator rasta namijenjen za prorjeđivanje i sprječavanje opadanja plodova jezgričavog voća

 

Aktivna tvar: 1-naftiloctena kiselina 77,8 g/l Formulacija: koncentrat za otopinu (SL) Primjena

Frooti je regulator rasta sistemičnog djelovanja namijenjen za prorjeđivanje plodova i sprječavanje opadanja plodova na jabuci I krušci.

Jabuka

 • Za prorjeđivanje plodova primjenjuje se u količini 0,2 l/ha uz utrošak vode 1000 l/ha. Primjena je dozvoljena od kraja cvatnje (BBCH 69) do stadija kada plodovi dosegnu veličinu 20 mm (BBCH 72). Maksimalni broj tretiranja u vegetacijskoj sezoni: 1

Karenca: osigurana vremenom primjene (OVP)

 • Za sprječavanje opadanja plodova primjenjuje se u količini 0,2 l/ha uz utrošak vode 1000 l/ha. Primjena je dozvoljena od stadija kada plodovi dosegnu 80% veličine karakteristične za sortu (BBCH 78) do potpune zrelosti plodova (BBCH 89). Maksimalni broj tretiranja u vegetacijskoj sezoni: Razmak između primjena najmanje 10 dana.

Karenca: 7 dana

Kruška

 • Za prorjeđivanje plodova primjenjuje se u količini 0,2 l/ha uz utrošak vode 1000 l/ha. Primjena je dozvoljena od kraja cvatnje (BBCH 69) do stadija kada plodovi dosegnu veličinu 20 mm (BBCH 72). Maksimalni broj tretiranja u vegetacijskoj sezoni: 1

Karenca: osigurana vremenom primjene (OVP)

 • Za sprječavanje opadanja plodova primjenjuje se u količini 0,2 l/ha uz utrošak vode 1000 l/ha. Primjena je dozvoljena od stadija kada plodovi dosegnu 80% veličine karakteristične za sortu (BBCH 78) do potpune zrelosti plodova (BBCH 89). Maksimalni broj tretiranja u vegetacijskoj sezoni: Razmak između primjena najmanje 10 dana.

Karenca: 7 dana

Pakiranje: 1 l

Aktivna tvar: proheksadion-kalcij 10% (100 g/kg)

Formulacija: vododispergirajuće granule (WG)

Primjena:

Biljni regulator rasta namijenjen za kontrolu vegetativnog rasta jabuke i kruške. Na jabuci i krušci primjenjuje se u dozi 1,25 kg/ha.

Za usporavanje rasta izbojka potrebno je obaviti:

 1. Prvo tretiranje na početku vegetacije kada su novi izbojci dužine 2-5 cm (BBCH 31).
 2. Drugo tretiranje od početka rasta plodova (plod veličine do 10 mm), pa sve dok plodovi ne dosegnu 50% svoje konačne veličine (BBCH 71-75).

Razmak između primjena 21-35 dana.

Bolje ograničenje rasta izbojaka postiže se ranijim primjenama, stoga je uobičajena preporuka primijeniti prvo tretiranje kada su novi izbojci dugi 2-5 cm.

Dozu i broj primjena treba prilagoditi općem stanju biljke.

Maksimalna doza primjene po sezoni: 2,5 kg/ha. Volumen vode: 300-1000 l/ha.

Volumen vode za prskanje treba prilagoditi veličini i gustoći stabla kao i uređajima za primjenu.

Ograničenja

Ne tretirati biljke u uvjetima stresa. U slučaju kad su temperature iznad 22oC i u uvjetima niske relativne vlage, preporučuje se tretirati predvečer.

Kompatibilnost: Kod primjene sredstvo Kudos ne smije se miješati s drugim proizvodima.

Karenca: 55 dana za jabuku i krušku;

Pakiranja: 2,5 kg, 5 kg

Aktivna tvar: giberelini GA4/A7 10 g/l

Formulacija: koncentrat za otopinu (SL)

 

NOVAGIB je regulator rasta namijenjen za primjenu na jabuci i krušci.

 

JABUKA

 • za sprječavanje mrežavosti ploda i poboljšanje kvalitete pokožice ploda

                Primjenjuje se u količini 25-50 ml sredstva/100 l vode uz utrošak vode 300-1000 l/ha.    Sredstvo se smije primijeniti najviše 4 puta tijekom vegetacije. Prva primjena je na kraju   cvatnje (stadij opadanja latica), a ostale tri u intervalima od 7-10 dana (BBCH 69 do BBCH 74).             Za jabuku koristiti veću navedenu količinu sredstva i veći broj uzastopnih primjena kada je       rizik od mrežavosti visok, uz najveću dopuštenu količinu sredstva od 2,0 l/ha.

 

KRUŠKA

 • za poticanje zametanja i za povećanje partenokarpnih plodova

                Primjenjuje se:

 • jednokratno u količini 1,2 l/ha i to u fazi cvatnje (BBCH 62-BBCH 69);
 • dvokratno u podijeljenoj (split) aplikaciji u količini 0,6 l/ha+ 0,6 l/ha na način da je prva primjena na početku cvatnje, a druga 3 dana kasnije, ali prije kraja cvatnje (BBCH 62-BBCH 69);
 • Za kruške, količinu sredstva i broj primjena prilagoditi specifičnim uvjetima u voćnjaku, uzimajući u obzir sorte, uvjete u vrijeme cvatnje i vremenske uvjete. U slučaju dvokratne primjene (split aplikacije), sredstvo primijeniti u punoj cvatnji kod dvogodišnjih i jednogodišnjih nasada.
 • Voćnjak obrađivati sukladno dobro poljoprivrednoj praksi što omogućava da voćke razviju više plodova iz cvjetova nakon oprašivanja

                Utrošak vode: 300-1000 l/ha.

 

Karenca: osigurana je vremenom primjene na jabuci i krušci.

 

Kompatibilnost (mogućnost miješanja):

Prilikom primjene sredstvo NOVAGIB ne smije se miješati s drugim sredstvima.

 

Pakiranja: 1 l

Aktivne tvari:

6-benziladenin: 19 g/l (1,82 % w/w)

giberelini GA4/7: 19 g/l (1,82 % w/w)

Formulacija: koncentrat za otopinu (SL)

PERLAN je regulator rasta koji se primjenjuje na jabuci:

 1. za smanjenje mrežavosti i prevenciju pucanja ploda te poboljšanje kvalitete ploda i pokožice ploda u količini 25-30 ml/100 l vode uz utrošak vode 300-1000 l/ha (odnosno 0,25–0,30 l/ha uz utrošak vode 1000 l/ha).

Sredstvo se primjenjuje u fazi od kraja cvatnje do faze kada plodovi dosegnu promjer 40 mm

(BBCH 69-74). Dopuštene su najviše četiri primjene s razmakom između primjena 7-10 dana.

 1. za poboljšanje sortne tipičnosti, poboljšanje oblika ploda i povećanje težine ploda:

Primjenjuje se jednokratno u količini 100-125 ml/100 L vode, odnosno 1-1,25 l/ha uz utrošak vode 1000 l/ha. Sredstvo se primjenjuje u fazi cvatnje (od oko 40% otvorenih cvjetova do kraja cvatnje (BBCH 62-69).

ili

dvije razdvojene primjene u količini 50-60 ml/100 l vode, odnosno 0,5-0,6 l/ha uz utrošak vode 1000 l/ha, s razmakom između primjena 3-10 dana. Prva primjena u fazi pune cvatnje, a druga primjena 3-10 dana kasnije.

Konačna količina škropiva po hektaru određuje se ovisno o razvijenosti voćke i uzgojnom obliku. Tretiranje se provodi fino raspršenim mlazom kako bi se osigurala kvalitetna pokrivenost i spriječilo otjecanje škropiva.

Mehanizam djelovanja:

PERLAN je kombinirani regulator rasta koji sadrži gibereline (GA4 i GA7 ) i 6-benziladenin (6-BA). Giberelini su prirodno prisutni u biljkama i utječu na različite razvojne procese u biljkama (izduživanje stabljike, cvatnju, sazrijevanje listova i plodova). 6-benziladenin je prirodni spoj iz kemijske grupe citokinina koji se proizvodi kemijski i primijenjen kao regulator rasta u različitim fazama rasta i razvoja utječe na mnoge fiziološke procese.

Mogući utjecaj na učinkovitost:

Na učinkovitost sredstva PERLAN utječu uvjeti vlažnosti i temperature tijekom i nakon tretiranja. Ne primjenjivati sredstvo pri temperaturama nižim od 7°C ili temperaturama višim od 32°C. Obaviti tretiranje u jutarnjim ili poslijepodnevnim satima kada je viša relativna vlažnost zraka. Ne primjenjivati sredstvo neposredno nakon kiše, pričekati da se plodovi osuše i ocijede. Tretirati kada se kiša ne očekuje barem 4-6 sati nakon primjene.

Kompatibilnost (mogućnost miješanja):

Kod primjene sredstvo PERLAN ne miješati s drugim proizvodima, osim sa pripravcima na bazi giberelinske kiseline.

Karenca: 90 dana za jabuku

Pakiranja: 500 ml