Image Alt

FUNGICIDI

Aktivna tvar: difenkonazol, 250 g/l
Formulacija: koncentrat za emulziju (EC)
ARGO je sistemični fungicid iz skupine triazola namijenjen za suzbijanje biljnih bolesti.
 
 Jabuka
 • za suzbijanje krastavosti (Venturia inaequalis) preventivno tretiranjem prije pojave prvih simptoma bolesti u količini 13 ml sredstva u 100 l vode te kurativno 15 ml sredstva u 100 l vode.
 • za suzbijanje pepelnice (Podosphaera leucotricha) u količini 13 ml sredstva u 100 l vode. U istom nasadu smije se primijeniti najviše četiri puta godišnje u razmacima 7-10 dana. Proširenje dozvole na kulturama:
Kruška
 • za suzbijanje krastavosti i pepelnice u količini 15 ml u 100 l vode. Dopuštene su četiri primjene u vegetacijskoj sezoni.
Breskva
 • za suzbijanje kovrčavosti lista breskve u količini od 20-30 ml u 100 l vode. Sredstvo se može primijeniti 2-3 puta od početka razvoja listova.
 • za suzbijanje paleži grančica i truleži plodova breskve u količini 20-30 ml u 100 l vode. Sredstvo se može primijeniti 1-2 puta prije berbe.
Rajčica
 • za suzbijanje baršunaste plijesni na rajčici u količini 0,5 l/ha. Sredstvo se može primijeniti 3-4 puta tijekom vegetacije u razmacima od 10 dana.
 • za suzbijanje koncentrične pjegavosti, pjegavosti lišća, hrđe, pepelnice i paleži na rajčici . u količini 0,4-0,5 l/ha. Sredstvo se može primijeniti preventivno 3-4 puta tijekom vegetacije u razmacima od 7-14 dana, ovisno o intenzitetu napada bolesti.
Mrkva, cvjetača, celer i krumpir
 • za suzbijanje koncentrične pjegavosti, pjegavosti lišća, hrđe, pepelnice i paleži u količini 0,4-0,5 l/ha. Sredstvo se primjenjuje preventivno 3-4 puta tijekom vegetacije u razmacima od 7-14 dana, Ovisno o intenzitetu bolesti.
Krastavac
 • za suzbijanje koncentrične pjegavosti i pepelnice u količini 0,5 l/ha.
 • Sredstvo se može primijeniti preventivno 3-4 puta tijekom vegetacije u razmacima od 10-14 dana.
Šparoga
 • za suzbijanje hrđe šparoge i smeđe pjegavosti u količini 0,5 l/ha. Dopuštene su 3-4 primjene u vegetacijskoj sezoni u razmacima od 10-14 dana.
Šećerna repa
 • za suzbijanje pjegavosti lista u količini 0,2-0,3 l/ha. Dopuštene su tri primjene u vegetacijskoj sezoni u razmacima od 15-20 dana.
Ruže i karanfili
 • za suzbijanje pepelnice, zvjezdaste plijesni i hrđe u količini 100 ml u 100 l vode. Sredstvo se može primjenjivati preventivno 2-3 puta tijekom vegetacije u razmacima od 7-14 dana. Zbog mogućeg fitotoksičnog djelovanja poželjno je prije primjene sredstva napraviti test na manjoj površini.
Napomene:
 • Sredstvo se ne preporuča koristiti za eradikativnu zaštitu.
 • Kurativna zaštita se preporuča koristiti samo ako postoji praćenje antifuzikladijskom prognoznom službom.
 • Preporuča se primjena u kombinaciji sa preventivnim fungicidom kako bi se spriječila pojava rezistentnosti. 
 •  
 • Karenca:
 • 35 dana za jabuku;
21 dan za krušku, šećernu repu i celer;
14 dana za krumpir, mrkvu, cvjetaču;
7 dana za šparogu, rajčicu, krastavac i breskvu;
Nije primjenjiva za ruže i karanfile;
Pakiranja: 1 l
Toggle Content
Aktivna tvar: fosetil, 800 g/l
Formulacija: vododispergirajuće granule (WG)
 
AVI WG je sistemični preventivni i kurativni fungicid namijenjen za suzbijanje biljnih bolesti 
 
Krastavac, bundeva, dinja, lubenica
 – za suzbijanje plamenjače (Pseudoperonospora cubensis) u dozi 2,5-3,7 kg/ha.
 
Salata glavatica (Bremia lactucae)
– za suzbijanje plamenjače u dozi 2,5-3,7 kg/ha.
 
Hmelj
          za suzbijanje plamenjače (Pseudoperonospora humuli) u koncentraciji 0,25%.
 
Karenca:
4 dana za krastavac;
21 dan za bundevu, lubenicu i dinju;
14 dana za salatu glavaticu i hmelj;
 
Pakiranja: 1 kg

 

Aktivna tvar: 8-hidrokiskinolin, 500 g/l

Formulacija: koncentrat za otopinu (SL)
BELTANOL je sistemični fungicid i baktericid namijenjen za suzbijanje biljnih bolesti u povrćarstvu, isključivo u zaštićenim prostorima, primjenom kroz sustav za navodnjavanje kapanjem. Primjena sredstva pruža zaštitu ponajprije od uzročnika gljivičnih bolesti korijena koje žive u tlu.


Rajčica
 • za suzbijanje truleži korijena (Pythium, Phytophthora spp., Rhizoctonia solani, Fusarium spp.) i bakterijskog venuća rajčice (Clavibacter michiganensis ssp. michiganensis).

Sredstvo se primjenjuje kroz sustav za navodnjavanje kapanjem u količini od 4,0 l/ha.    Sredstvo se može primijeniti dva puta u navedenoj količini, prvi puta nakon sadnje (između 5         i 15 dana nakon sadnje), a drugi puta 14 do 21 dan nakon prve primjene.

Krastavac, tikvice, dinja, lubenica i tikve

 • za suzbijanje truleži korijena (Pythium, Phytophthora spp., Rhizoctonia solani, Fusarium spp.).

Sredstvo se primjenjuje kroz sustav za navodnjavanje kapanjem u količini od 4,0 l/ha.    Sredstvo se može primijeniti dva puta u navedenoj količini, prvi puta nakon sadnje (između 5         i 15 dana nakon sadnje), a drugi puta 14 do 21 dan nakon prve primjene. 
Preporučeni utrošak vode je 7500 l/ha, no sredstvo se može koristiti i u većem ili manjem volumenu vode.
 
Karenca: 72 dana za rajčicu, krastavac, tikvicu, dinju, lubenicu i tikvu (u zaštićenom prostoru);
Pakiranja: 500 ml, 1 l, 5 l

Aktivna tvar: bakarni oksiklorid, 520 g/l

Formulacija: koncentrat za suspenziju (SC)

CUPRA je fungicid s površinskim djelovanjem namijenjen za suzbijanje biljnih bolesti na kulturama:

Vinova loza (vinske sorte)

 • za suzbijanje plamenjače (Plasmopara viticola) u koncentraciji od 0,3%, odnosno u količini od 1,8-3,0 l/ha uz korištenje 600-1000 l/ha vode. Sredstvo se koristi preventivno u razdobljima kada postoji rizik od zaraze i razvoja bolesti, od faze trećeg lista do dozrijevanja bobica (BBCH 13-89).
  Sredstvo se na vinskim sortama vinove loze smije koristiti najviše tri puta tijekom vegetacije, uz minimalni razmak od 10 dana između primjena;

Vinova loza (stolne sorte)

 • za suzbijanje plamenjače (Plasmopara viticola) u koncentraciji od 0,25%, odnosno u količini od 1,5-3,0 l/ha uz korištenje 600-1200 l/ha vode. Sredstvo se koristi preventivno u razdobljima kada postoji rizik od zaraze i razvoja bolesti, od faze trećeg lista do dozrijevanja bobica (BBCH 13-89).
  Sredstvo se na stolnim sortama vinove loze smije koristiti najviše tri puta tijekom vegetacije, uz minimalni razmak od 10 dana između primjena;

Maslina

 • za suzbijanje paunovog oka (Spilocaea oleaginea) u koncentraciji od 0,3%, odnosno u količini od 2,4-3,0 l/ha uz korištenje 800-1000 l/ha vode. Sredstvo se koristi preventivno u razdobljima kada postoji rizik od zaraze i razvoja bolesti, tijekom proljetnog i jesensko-zimskog razdoblja, od razvoja listova do poslije berbe (BBCH 10-89). Sredstvo se na maslini smije koristiti najviše tri puta tijekom vegetacije, uz minimalni razmak od 10 dana između primjena.

Naranča i grejp

 • za suzbijanje gumoze i truleži plodova (Phytophthora parasitica) u koncentraciji od 0,1%, odnosno u količini od 1,0-3,0 l/ha uz korištenje 1000-3000 l/ha vode. Sredstvo se koristi preventivno u razdobljima kada postoji rizik od zaraze i razvoja bolesti, u jesenskom i zimskom razdoblju. Sredstvo se na agrumima smije koristiti najviše jednom tijekom vegetacije;

Jabuka i kruška

 • za suzbijanje krastavosti (Venturia inaequalis, pyrina) i raka (Nectria galligena) u koncentraciji od 0,25-0,3%, odnosno u količini od 2,0-3,0 l/ha uz korištenje 800-1000 l/ha vode. Sredstvo se koristi preventivno u jesenskom i zimskom razdoblju, od promjene boje lista do početka kretanja vegetacije (BBCH 92-00). Sredstvo se na jabuci i krušci smije koristiti najviše tri puta tijekom vegetacije, uz minimalni razmak od 14 dana između primjena;

Breskva, nektarina i marelica

 • za suzbijanje kovrčavosti (Taphrina deformans) u koncentraciji od 0,25-0,3% , odnosno u količini od 2,0-3,0 l/ha uz korištenje 800-1000 l/ha vode. Sredstvo se koristi preventivno u jesenskom i zimskom razdoblju, od promjene boje lista do početka kretanja vegetacije (BBCH 92-00). Sredstvo se na breskvi, nektarini i marelici smije koristiti najviše tri puta tijekom vegetacije, uz minimalni razmak od 14 dana između primjena.

Rajčica (industrijska) na otvorenom prostoru

 • za suzbijanje plamenjače (Phytophthora infestans) u koncentraciji od 0,25-0,3%, odnosno u količini od 1,5-3,0 l/ha uz korištenje 600-1000 l/ha vode. Sredstvo se koristi preventivno u razdobljima kada postoji rizik od zaraze i razvoja bolesti. Sredstvo se na industrijskoj rajčici smije koristiti najviše tri puta tijekom vegetacije, uz minimalni razmak od 10 dana između primjena;

Rajčica (konzumna) na otvorenom prostoru i patlidžan na otvorenom prostoru

 • za suzbijanje plamenjače (Phytophthora infestans) u koncentraciji od 0,25-0,3%, odnosno u količini od 1,5-3,0 l/ha uz korištenje 600-1000 l/ha vode.
  Sredstvo se koristi preventivno u razdobljima kada postoji rizik od zaraze i razvoja bolesti. Sredstvo se na konzumnoj rajčici i patlidžanu smije koristiti najviše tri puta tijekom vegetacije, uz minimalni razmak od 10 dana između primjena;

Rajčica (konzumna) u zaštićenom prostoru i patlidžan u zaštićenom prostoru

 • za suzbijanje plamenjače (Phytophthora infestans) u koncentraciji od 0,25-0,3%, odnosno u količini od 1,5-3,0 l/ha uz korištenje 600-1000 l/ha vode. Sredstvo se koristi preventivno u razdobljima kada postoji rizik od zaraze i razvoja bolesti. Sredstvo se na konzumnoj rajčici i patlidžanu smije koristiti najviše tri puta tijekom vegetacije, uz minimalni razmak od 10 dana između primjena;

Krumpir na otvorenom prostoru

 • za suzbijanje plamenjače (Phytophthora infestans) u koncentraciji od 0,25-0,3% , odnosno u količini od 1,5-2,4 l/ha uz korištenje 600-800 l/ha vode. Sredstvo se koristi preventivno u razdobljima kada postoji rizik od zaraze i razvoja bolesti. Sredstvo se na krumpiru smije koristiti najviše tri puta tijekom vegetacije, uz minimalni razmak od 10 dana između primjena;

Salata na otvorenom prostoru i salata u zaštićenom prostoru

 • za suzbijanje plamenjače (Bremia lactucae) u koncentraciji od 0,25-0,3%, odnosno u količini od 1,25-2,4 l/ha uz korištenje 500-800 l/ha vode. Sredstvo se koristi preventivno u razdobljima kada postoji rizik od zaraze i razvoja bolesti. Sredstvo se na salati smije koristiti najviše tri puta tijekom vegetacije, uz minimalni razmak od 10 dana između primjena;

Cvijeće na otvorenom prostoru i ukrasno bilje na otvorenom prostoru

 • za suzbijanje plamenjača, lisnih pjegavosti i hrđa u koncentraciji od 0,25-0,3%, odnosno u količini od 1,25-3,0 l/ha uz korištenje 500-1000 l/ha vode. Sredstvo se koristi preventivno u razdobljima kada postoji rizik od zaraze i razvoja bolesti. Sredstvo se na cvijeću i ukrasnom bilju smije koristiti najviše tri puta tijekom vegetacije, uz minimalni razmak od 10 dana između primjena.

Cvijeće u zaštićenom prostoru i ukrasno bilje u zaštićenom prostoru

 • za suzbijanje plamenjača, lisnih pjegavosti i hrđa u koncentraciji od 0,25-0,3%, odnosno u količini od 1,25-3,0 l/ha uz korištenje 500-1000 l/ha vode. Sredstvo se koristi preventivno u razdobljima kada postoji rizik od zaraze i razvoja bolesti. Sredstvo se na cvijeću i ukrasnom bilju smije koristiti najviše tri puta tijekom vegetacije, uz minimalni razmak od 10 dana između primjena.

Utrošak vode potrebno je prilagoditi fenofazi, bujnosti nasada, starosti nasada i stroju za primjenu pesticida.

 

 

 

 

Karenca:

15 dana za maslinu, vinovu lozu (vinske i stolne sorte), naranču, grejp, salatu na otvorenom, salatu u

zaštićenom prostoru i krumpir na otvorenom prostoru;

10 dana za industrijsku rajčicu na otvorenom prostoru;

3 dana za konzumnu rajčicu na otvorenom prostoru, konzumnu rajčicu u zaštićenom prostoru,

patlidžan na otvorenom prostoru i patlidžan u zaštićenom prostoru;

Osigurana je vremenom primjene u jabuci, krušci, marelici, breskvi i nektarini;

Nije primjenjiva za cvijeće i ukrasno bilje;

Radna zabrana: 10 dana za vinovu lozu, 2 dana za voćnjake;

Ulazak životinja na tretirano područje dopušten je 48 sati nakon primjene sredstva;

Fitotoksičnost: Sredstva na osnovi bakra primijenjena u visokim koncentracijama mogu izazvati palež na osjetljivim sortama vinove loze za vlažnog i hladnog vremena. Prilikom primjene potrebno je izbjegavati zanošenje škropiva na susjedne kulture.

Pakiranja: 1 l, 5 l

Aktivna tvar: ciflufenamid, 51,30 g/l

Formulacija: emulzija, ulje u vodi

CYFLAMID 5 EW je fungicid namijenjen za suzbijanje pepelnice na vinovoj lozi i jabuci.

Vinova loza (vinske i stolne sorte)

 • za suzbijanje pepelnice (Uncinula necator syn. Erysiphe necator) primjenjuje se u količini 0,32-0,5 l/ha, uz utrošak vode 800-1000 l/ha.

Sredstvo se primjenjuje od početka cvatnje (BBCH 61) do rasta bobica (BBCH 75).

Dozvoljene su najviše dvije primjene tijekom vegetacije uz razmak između primjena od najmanje 14 dana. Maksimalni broj tretiranja u sezoni: 2

Jabuka

 • za suzbijanje pepelnice (Podosphaera leucotricha) primjenjuje se u količini 0,27-0,5 l/ha, uz utrošak vode 900-1500 l/ha.

Sredstvo se primjenjuje od razvoja prvih listova (BBCH 11) do zriobe (BBCH 87).

Dozvoljene su najviše dvije primjene tijekom vegetacije uz razmak između primjena 7-10 dana. Maksimalni broj tretiranja u sezoni: 2

Karenca:

21 dan za vinovu lozu (vinske sorte);

21 dan za vinovu lozu (stolne sorte);

14 dana za jabuku;

Pakiranja: 50 ml, 500 ml

Aktivne tvari: mankozeb, 667 g/kg; zoksamid, 83 g/kg

Formulacija: vododispergirajuće granule (WG)

ELECTIS WG je kontaktni fungicid namijenjen za suzbijanje biljnih bolesti na kulturama:

Vinova loza (vinske i stolne sorte)

 • za suzbijanje plamenjače (Plasmopara viticola) u količini od 1,5-1,8 kg/ha.

Sredstvo se primjenjuje kada su povoljni uvjeti za razvoj bolesti. U nedostatku prognoze pojave i rizika od razvoja bolesti, sredstvo se okvirno primjenjuje od faze pet razvijenih listova do pune veličine bobica. Ukoliko se sredstvo primjenjuje uzastopno, razmak između tretiranja je 10-12 dana, ovisno o uvjetima za razvoj bolesti.

Aktivna tvar mankozeb u sredstvu pokazuje učinak i na druge bolesti vinove loze, kao što su

crna pjegavost (Phomopsis viticola), crna trulež (Guignardia bidwellii) ili crvena palež (Pseudopezicula tracheiphila). Sredstvo se na vinovoj lozi smije primijeniti maksimalno 5 puta tijekom sezone, uz maksimalno 3 uzastopne primjene.

Krumpir

 • za suzbijanje plamenjače (Phytophthora infestans) i koncentrične pjegavosti (Alternaria solani) u količini od 1,5-1,8 kg/ha.

Sredstvo se primjenjuje kada su povoljni uvjeti za razvoj bolesti. U nedostatku prognoze pojave i rizika od razvoja bolesti, sredstvo se okvirno primjenjuje od zatvaranja redova do završetka vegetacije. Ukoliko se sredstvo primjenjuje uzastopno, razmak između tretiranja je 8-12 dana, ovisno o uvjetima za razvoj bolesti. Sredstvo se na krumpiru smije primijeniti maksimalno 5 puta tijekom sezone, uz maksimalno 3 uzastopne primjene.

Rajčica (na otvorenom i u zaštićenim prostorima)

 • za suzbijanje plamenjače (Phytophthora infestans), koncentrične pjegavosti (Alternaria solani) i sive pjegavosti (Septoria lycopersici) u količini od 1,5-1,8 kg/ha.

Sredstvo se primjenjuje kada su povoljni uvjeti za razvoj bolesti. U nedostatku prognoze pojave i rizika od razvoja bolesti, sredstvo se okvirno primjenjuje od faze nekoliko listova do pred berbu. Ukoliko se sredstvo primjenjuje uzastopno, razmak između tretiranja je 8-12 dana, ovisno o uvjetima za razvoj bolesti. Sredstvo se na rajčici smije primijeniti maksimalno 5 puta tijekom sezone, uz maksimalno 3 uzastopne primjene.

Sredstvo ELECTIS WG potrebno je primijeniti preventivno, prije ostvarenih zaraza.

Namijenjen je za folijarnu primjenu gdje se omogućava pravilna pokrivenost osjetljivih dijelova biljke.

Zbog površinskog načina djelovanja sredstvo je potrebno primijeniti s dovoljnim količinama vode da se zahvate i škropivom prekriju svi dijelovi biljke. Dozu po hektaru treba uskladiti s volumenom biljke u pojedinom stadiju razvoja. Iako se ELECTIS WG može primijeniti u različitim fazama razvoja biljke, najbolje djelovanje u programu zaštite potvrđeno je u razdoblju kada je usporen rast (oko cvatnje i nakon cvatnje). Zbog mogućeg ispiranja mankozeba, primjena sredstva nije preporučljiva ukoliko se u otprilike sat vremena nakon tretiranja očekuje kiša.

 

 

 

 

Karenca:

28 dana za vinovu lozu;

7 dana za krumpir;

3 dana za rajčicu;

 

Pakiranja: 20 g, 200 g, 1 kg, 5 kg

Aktivna tvar: folpet, 800 g/kg

Formulacija: vododispergirajuće granule (WDG)

FOLPAN 80 WDG je kontaktni preventivni fungicid namijenjen za suzbijanje biljnih bolesti na vinovoj lozi (vinske i stolne sorte).

 • za suzbijanje plamenjače vinove loze (Plasmopara viticola) primjenjuje se u koncentraciji 0,15-0,2% (150-200 g/100 l vode).
 • za smanjenje zaraze uzročnikom sive plijesni (Botrytis cinerea) primjenjuje se u koncentraciji od 0,2% (200 g/100 l vode).

Razmak između tretiranja 7-10 dana.

Preporučeni utrošak vode za primjenu prskanjem 800-1000 l/ha.

Maksimalno dozvoljeni utrošak sredstva po primjeni/ha iznosi 2,0 kg/ha.

Ograničenja

Smije se primijeniti najviše četiri puta godišnje na istom nasadu. Veći broj primjena stimulira populacije štetnih grinja.

Ne smije se miješati s insekticidima na osnovi diklorvosa, heptenofosa i dimetoata, s bordoškom suspenzijom, uljnim sredstvima i akaricidima na osnovi propargita.

Karenca:

56 dana za stolne sorte vinove loze;

42 dana za vinske sorte vinove loze;

Radna zabrana: 24 sata, 5 dana za rezidbu;

Pakiranja: 20 g, 200 g, 1 kg, 5 kg

Aktivne tvari: metalaksil-M, 50 g/kg, folpet, 400 g/kg

Formulacija: vododispergirajuće granule (WG)

 

FOLPAN GOLD je kombinirani preventivni fungicid namijenjen za suzbijanje plamenjače vinove loze (Plasmopara viticola).

Primjenjuje se u koncentraciji 0,2%.

Maksimalan broj tretiranja u sezoni: 3.

Prvo tretiranje obaviti pred cvatnju, a ostala 2 tretiranja obaviti nakon cvatnje u razmaku od 10-14 dana, uz utrošak 1000 l vode/ha.

KARENCA:

Vinova loza (vinske sorte) 42 dana;

Vinova loza (stolne sorte) 35 dana:

Pakiranja: 1 kg, 5 kgAktivna tvar
: kaptan 500 g/kg

Formulacija: močivo prašivo (WP)

Primjena:
Kastor je kontaktni preventivni fungicid namijenjen za suzbijanje bolesti:

 • krastavost ploda jabuke (Venturia inaequalis)
 • krastavost ploda kruške (Venturia pyrina)
 • narančaste pjegavosti lista šljive (Polystigma rubrum)
 • šupljikavosti lišća koštičavih voćaka (Stigmina carpophila)
 • plamenjače vinove loze (Plasmopara viticola)
 • crne truleži grožđa (Guignardia bidwellii)
 • septorioze i alternarije na cvijeću (Septoria Alternaria spp.)

Kastor se primjenjuje se u koncentraciji 0,2-0,3% (200-300 g/100 l vode ili 20-30 g/10 l vode). Maksimalan broj tretiranja u sezoni je 3 puta, osim kod primjene u višnji 2 puta. Pripremljeno škropivo ne smije stajati dulje od jednog sata. Kastor se ne smije koristiti za namakanje plodova prije uskladištenja.

Karenca:

21 dan za jezgričavo i koštičavo voće (osim višnje) Za višnju je osigurana vremenom primjene (OVP) 35 dana za vinovu lozu

Za cvijeće nije primjenjiva

Kompatibilnost (mogućnost miješanja):

Ne preporučuje se miješati s bordoškom suspenzijom, uljnim pripravcima, insekticidma kisele reakcije (dimetoat, heptenofos, diklorvos), kalcijevim polisulfidom i koncentratima za emulziju (EC). Ne smije se koristiti na jabuci sorte Red delicious (Crveni delišes) i kruški sorte Duchesse d´angouleme (Anžuj).

Pakiranje: 1 kg

Aktivna tvar: kaptan, 800 g/kg

Formulacija: vododispergirajuće granule (WDG)

MERPAN 80 WDG je kontaktni fungicid namijenjen za suzbijanje biljnih bolesti na kulturama:

 

 

Jabuka

 • za suzbijanje krastavosti ploda jabuke (Venturia inaequalis) u količini od 1,88-2,0 kg sredstva/ha.

Utrošak vode 500-1000 l/ha.

Maksimalno dozvoljeni utrošak sredstva po primjeni/ha iznosi 2,0 kg/ha.

                Maksimalni broj tretiranja u sezoni: 5

Kruška

 • za suzbijanje krastavosti ploda kruške (Venturia pyrina) u količini od 1,88-2,0 kg sredstva/ha.

Utrošak vode 500-1000 l/ha.

Maksimalno dozvoljeni utrošak sredstva po primjeni/ha iznosi 2,0 kg/ha.

                Maksimalni broj tretiranja u sezoni: 5

Proširenje uporabe na male kulture i/ili male namjene

Marelica i višnja

 • za suzbijanje šupljikavosti (Wilsonomyces carpophilus = Stigmina carpophila = Coryneum beijerinckii) kod marelice i višnje u koncentraciji 0,125-0,2 % (125-200 g u 100 l vode). Primijeniti preventivno ili pri pojavi prvih znakova bolesti. Može se primijeniti tri puta uz razmak od 10 dana. Maksimalan utrošak sredstva 2kg/ha po primjeni. Utrošak vode od 1000-1500 l. Maksimalni broj tretiranja u sezoni za marelicu 3, a za višnju 2 puta.

Duhan u rasadu (u zaštićenom prostoru)

 • za suzbijanje bolesti rasada duhana (Pythium spp., Rhizoctonia solani, Peronospora tabacina) u koncentraciji 0,125-0,3 % (125-300 g sredstva u 100 l vode; 20-30 g sredstva u 10 l vode). Koncentracija od 0,125 % koristi se za preventivno suzbijanje, dok se koncentracija od 0,3 % koristi za kurativno suzbijanje uzročnika bolesti.

Sredstvo se primjenjuje jedanput u vegetaciji prskanjem rasada 14 dana nakon sjetve.

Kako bi se postigli maksimalni učinci suzbijanja, preporuča se tretirati preventivno kada nastupaju uvjeti za razvoj bolesti.

Karenca:

28 dana za jabuku i krušku;

21 dan za marelicu i višnju;

Za duhan nije primjenjiva;

Mogućnost miješanja/fitotoksičnost

Nije dozvoljeno miješanje sa kiselim insekticidima (diklorfos, heptenofos, dimetoat), uljnim sredstvima, kalcij polisulfidom i bakarnim fungicidima.

Ograničenja

Smije se primijeniti najviše pet puta godišnje u vegetaciji uz razmak 7-10 dana između primjena.

Pakiranja: 20 g, 200 g, 1 kg, 5 kg

Aktivna tvar: bupirimat, 250 g/l

Formulacija: koncentrat za emulziju (EC)

NIMROD 25 EC je preventivni i kurativni fungicid namijenjen za suzbijanje pepelnice na kulturama:

Jabuka

 • za suzbijanje pepelnice (Podosphaera leucotricha).

Koristi se preventivno i kurativno u razmacima od 7 do 14 dana na sortama koje su osjetljive na pepelnicu (Golden Delicious i dr.) u koncentraciji 0,04-0,05% (40-50 ml/100 l vode ili 4-5 ml/10 l vode).

Maksimalni broj tretiranja u sezoni: 4.

Krastavac, lubenica, dinja

 • za suzbijanje pepelnice (Erysiphe cichoracearum).

Koristi se preventivno i kurativno u razmacima od 7 do 14 dana u koncentraciji 0,04-0,05% (40-50 ml/100 l vode ili 4-5 ml/10 l vode). Maksimalni broj tretiranja u sezoni kod primjene u krastavcima: 6.

Proširenja uporabe na male kulture i/ili male namjene

 

Bundeva

 • za suzbijanje pepelnica (Erysiphe cichoracearum i Sphaerotheca pannosa).

Koristi se preventivno ili pri pojavi prvih znakova bolesti u koncentraciji 0,04-0,05 % (40-50 ml/100 l vode ili 4-5 ml/10 l vode).

 

Crni ribiz (na otvorenom)

 • za suzbijanje pepelnica (Microsphaera grossulariae i Podosphaera mors-uvae sin. Sphaerotheca mors-uvae). Količina primjene:1,0 l/ha ili 2,0 l/ha. Ako se primjenjuje niža doza

(1,0 l/ha) tada je vremenski razmak između tretiranja 7 dana, a kod primjene više doze (2,0 l/ha) razmak između tretiranja treba biti 14 dana. Utrošak vode minimalno 300 l. Ne tretirati otvoren cvijet. Ne koristiti kod biljaka oslabljenih uslijed suše. Sredstvo je štetno za populacije Encharsia formosa i Typhlodromus pyri.

Malina (na otvorenom)

 • za suzbijanje pepelnice (Podosphaera aphanis sin. Sphaerotheca aphanis).

Količina primjene: 1,1 l/ha ili 1,4 l/ha. Ako se primjenjuje niža doza (1,1 l/ha) tada je vremenski razmak između tretiranja 10 dana, a kod primjene više doze (1,4 l/ha) razmak između tretiranja treba biti 14 dana. Primjena u punoj cvatnji kod osjetljivih sorata pokazala se najučinkovitijom u sprječavanju zaraze na plodovima. Sredstvo je štetno za populacije Encharsia formosa i Typhlodromus pyri.

 

 

 

 

Ogrozd (na otvorenom)

 • za suzbijanje pepelnice (Podosphaera mors-uvae sin. Sphaerotheca mors-uvae).
  Količina primjene:0,7 l/ha, 1,1 l/ha i 1,4 l/ha. Ako se primjenjuje doza od 0,7 l/ha tada se može primijeniti maksimalno 10 puta, a vremenski razmak između treba biti 7 dana. Doza od 1,1 l/ha može se primijeniti maksimalno 6 puta, a vremenski razmak između tretiranja treba biti 10 dana. Doza od 1,4 l/ha može se primijeniti maksimalno 5 puta, a vremenski razmak između tretiranja treba biti 14 dana. Ne primijeniti sredstvo više od 7,0 l/ha godišnje. Sredstvo je štetno za populacije Encharsia formosa i Typhlodromus pyri.

Karenca:

7 dana za krastavce, lubenicu, dinju, bundevu i crni ribiz;

8 dana za maline;

14 dana za ogrozd;

21 dan za jabuku;

Radna zabrana: 24 sata

Fitotoksičnost

Zbog moguće fitotoksičnosti ne preporučuje se za sorte jabuke Jonathan, Cox orange, Morgenduft i Imperatore. Kod nedovoljno svjetla i pri niskim temperaturama, može izazvati fitotoksičnost u obliku mrlja.

Kompatibilnost (mogućnost miješanja)

Ne preporuča se miješanje s ditiokarbamatnim fungicidima (mankozeb, propineb, metiram), bakarnim fungicidima, fosetilom, propamokarbom, svim lužnatim preparatima i dodinom.

Ne smiju se dodavati okvašivači.

Utjecaj na korisne organizme

U primjeni nije opasan za pčele, gujavice i predatore: Pterostichus cupreus, Chrysoperla carnea, Aphidius rhopalosiphi. Oštećuje populaciju Encarsia formosa, a djelomično oštećuje populaciju Typhlodromus pyri.

Pakiranja: 1 l

Aktivne tvari: cimoksanil, 330 g/kg; zoksamid, 330 g/kg;

Formulacija: vododispergirajuće granule (WG)

REBOOT je sistemični fungicid namijenjen za suzbijanje plamenjače na kulturama:

Vinova loza

 • za suzbijanje plamenjače (Plasmopara viticola) u količini do najviše 0,4 kg/ha.

                Sredstvo se primjenjuje od otvaranja trećeg lista (BBCH 14) do karence, kada postoji rizik od      zaraze ili u uvjetima povoljnima za razvoj bolesti.

                Preporučeni utrošak vode iznosi 200-1000 l/ha.

                Dozvoljene su najviše tri primjene tijekom vegetacije uz razmak od 7 dana između          primjena;

Krumpir

 • za suzbijanje plamenjače (Phytophthora infestans) u količini do najviše 0,45 kg/ha.

Sredstvo se primjenjuje od faze razvoja glavne stabljike (BBCH 21) do karence, kada postoji rizik od zaraze ili u uvjetima povoljnima za razvoj bolesti.

Preporučeni utrošak vode iznosi 200-1000 l/ha.

Dozvoljene su najviše tri primjene tijekom vegetacije, uz razmak od 7 dana između primjena;

Rajčica (na otvorenom) i patlidžan (na otvorenom)

 • za suzbijanje plamenjače (Phytophthora infestans) u količini 0,4-0,45 kg/ha.

Sredstvo se primjenjuje od faze početka formiranja cvjetova (BBCH 51) do karence, kada postoji rizik od zaraze ili u uvjetima povoljnima za razvoj bolesti.

Preporučeni utrošak vode iznosi 500-800 l/ha.

Dozvoljene su najviše tri primjene tijekom vegetacije, uz razmak od 7 do 10 dana između primjena.

Količinu vode potrebno je prilagoditi kulturi, gustoći sklopa, lisnoj masi, starosti i veličini biljke.

Karenca:

28 dana za vinovu lozu;

7 dana za krumpir;

3 dana za rajčicu i patlidžan;

Radna zabrana: 7 dana za vinovu lozu, 3 dana za rajčicu i patlidžan.

Pakiranja: 100 g, 1 kg

Aktivna tvar: propamokarb, 722 g/l (67,0 % w/w)

Formulacija: koncentrat za otopinu (SL)

Rival®je fungicid za suzbijanje biljnih bolesti na rajčici i ukrasnom bilju u zaštićenom prostoru.

Primjena:

 • rajčici u zaštićenom prostoru (prije sjetve) za suzbijanje polijeganja nasada (Pythium spp.) i truleži korijena i korijenovog vrata (Phytophthora ) u količini od 300 ml/m3uz utrošak vode 10-20 l/m3. Dozvoljena je jedna primjene tijekom vegetacijske sezone;
 • rajčici u zaštićenom prostoru nakon rasađivanja ili nakon nicanja u slučaju uzgoja izravno iz sjemena za  suzbijanje  polijeganja  nasada  (Pythium  spp.)  i  truleži  korijena  i  korijenovog  vrata (Phytophthora ) u količini od 6 ml/m2 uz utrošak vode 3,0-5,0 l/m2.

Dozvoljene su tri primjene tijekom vegetacijske sezone. Razmak između tretiranja je 7 do 10 dana.

Maksimalna količina sredstva po jednom tretiranju ne smije prijeći količinu od 6 ml/m2, niti količinu od 18 ml/m2 u jednoj vegetacijskoj sezoni;

 • ukrasnom bilju u zaštićenom prostoru (prije sjetve) za suzbijanje polijeganja nasada (Pythium ) i truleži korijena i korijenovog vrata (Phytophthora spp.) u količini od 300 ml/m3uz utrošak vode 10-20 l/m3.

Dozvoljena je jedna primjena tijekom vegetacijske sezone;

 • ukrasnom bilju u zaštićenom prostoru nakon rasađivanja ili nakon nicanja u slučaju uzgoja izravno iz sjemena za suzbijanje polijeganja nasada (Pythium spp.) i truleži korijena i korijenovog vrata (Phytophthora ) u količini od 10 ml/m2uz utrošak vode 3.0-5,0 l/m2.

Dozvoljene su dvije primjene tijekom vegetacijske sezone. Razmak između tretiranja je 14 do 21 dan.

Maksimalna količina sredstva po jednom tretiranju ne smije prijeći količinu od 10 ml/m2, niti količinu od 20 ml/m2 u jednoj vegetacijskoj sezoni.

 

Način primjene: Sredstvo se primjenjuje inkorporacijom u tlo ukoliko se primjenjuje prije sjetve. Nakon rasađivanja ili nicanja sredstvo se primjenjuje zalijevanjem po tlu (kod rajčice je moguća primjena preko sustava za navodnjavanje kap po kap).

Karenca: 3 dana za rajčicu u zaštićenom prostoru nakon rasađivanja ili nakon nicanja. Nije primjenjiva za rajčicu prije sjetve i u ukrasnom bilju.

Ograničenja: Kada se u zaštićenom prostoru koriste oprašivači, skloniti ili pokriti košnicu tijekom primjene i 48 sati nakon primjene. Ne koristiti sredstvo RIVAL® u zaštićenim prostorima u kojima se primjenjuje biološka zaštita.

Plodored: 120 dana nakon primjene sredstva na tlo mogu se sijati ili saditi naredne kulture.

Podaci o načinu/mehanizmu djelovanja sredstva:

Sredstvo Rival® sadrži aktivnu tvar propamokarb hidroklorid. Propamokarb hidroklorid je aktivna tvar iz kemijske skupine karbamata koji su inhibitori enzima acetilkolin esteraze (AChE).

Djeluje na rast micelija, stvaranje i klijanje spora. Propamokarb hidroklorid je sporog sistemičnog djelovanja. Koristi se preventivno.

Pakiranja: 500 ml

Aktivne tvari: kalijevi fosfonati, 510 g/l (35 % w/w u obliku fosfonske kiseline)

Kalijev vodikov fosfonat, dikalijev fosfonat

 

Formulacija: koncentrat za otopinu (SL)

SAVIAL FORTE je sistemični fungicid preventivnog i kurativnog djelovanja namijenjen za suzbijanje biljnih bolesti na kulturama:

Vinova loza (vinske i stolne sorte)

 • za suzbijanje plamenjače (Plasmopara viticola) u količini od 150-250 ml/100 l vode (maksimalno 2,5 l/ha uz utrošak 1000 l vode).

Primjenjuje se u razdobljima kada postoje uvjeti za zarazu, od porasta mladica do omekšavanja bobica (BBCH 20-85).

Dozvoljene su najviše tri primjene tijekom vegetacijske sezone.

Minimalni vremenski razmak između primjena iznosi 10 dana.

Utrošak škropiva je 500-1000 l/ha.

Naranča i grejp

 • za suzbijanje gumoze i truleži plodova (Phytophthora parasitica, citrophthora) u količini od 150-250 ml/100 l vode (maksimalno 2,5 l/ha uz utrošak 1000 l vode).

Primjenjuje se u razdobljima kada postoje uvjeti za zarazu, od razdoblja završetka rasta mladica u proljeće do promjene boje plodova (BBCH 40-81).

Dozvoljene su najviše dvije primjene tijekom vegetacijske sezone.

Minimalni vremenski razmak između primjena iznosi 20 dana, uz utrošak vode

1000-3500 l/ha;

Bez obzira na utrošak škropiva, uvijek treba osigurati ravnomjernu raspodjelu sredstva po svim dijelovima biljke koji su izloženi zarazi.

Karenca: 15 dana za naranču, grejp i vinovu lozu;

Radna zabrana: 10 dana za vinovu lozu, naranču i grejp.

Ulazak životinja na tretirano područje dopušten je 24 sata nakon primjene sredstva.

Pakiranja: 1 l

Aktivna tvar:pirimetanil 400 g/l

Formulacija: koncentrat za suspenziju (SC)

Scala® je kontaktno-translaminarni fungicid koji se primjenjuje na:

Jabuci

 • za suzbijanje krastavosti (Venturia inaequalis) u količini 1,1-1,5 l/ha, uz utrošak vode 400-1500 l/ha. Sredstvo se primjenjuje od stadija mišjih ušiju (BBCH 53). Dozvoljene su najviše 4 primjene tijekom jedne vegetacije, uz razmak između primjena od 7-10

Krušci

 • za suzbijanje krastavosti (Venturia pyrina) u količini 1,1-1,5 l/ ha, uz utrošak vode 400-1500 l/ha. Sredstvo se primjenjuje od stadija mišjih ušiju (BBCH 53). Dozvoljene su najviše 4 primjene tijekom jedne vegetacije, uz razmak između primjena od 7-10

Vinovoj lozi (vinske sorte)

 • za suzbijanje sive plijesni (Botrytis cinerea) i gljiva iz rodova Aspergillus i Penicillium u količini 2-2,5 l/ha, uz utrošak vode 400-1200 l/ha. Sredstvo se primjenjuje od kraja cvatnje (BBCH 68). Dozvoljena je jedna primjena tijekom

Vinovoj lozi (stolne sorte)

 • za suzbijanje sive plijesni (Botrytis cinerea) i gljiva iz rodova Aspergillus i Penicillium u količini 2-2,5 l/ha, uz utrošak vode 400-1200 l/ha. Sredstvo se primjenjuje od kraja cvatnje (BBCH 68). Dozvoljene su najviše 3 primjene tijekom jedne vegetacije, uz razmak između primjena od 14 dana.

Zelenoj salati i endiviji (na otvorenom i u zaštićenom prostoru)

 • za suzbijanje sive plijesni (Botrytis cinerea) u količini 2,0 l/ha, uz utrošak vode 200-400 l/ha. Sredstvo se primjenjuje od stadija potpunog otvaranja kotiledona (BBCH 10). Dozvoljene su najviše 2 primjene tijekom jedne vegetacije, uz razmak između primjena od 10-14

Paprici (u zaštićenom prostoru)

 • za suzbijanje sive plijesni (Botrytis cinerea) u količini 1,5-2,0 l/ha, uz utrošak vode 1000-1200 l/ha. Sredstvo se primjenjuje od pojave prvog cvjetnog pupa (BBCH 50). Dozvoljene su najviše 3 primjene tijekom jedne vegetacije, uz razmak između primjena od 10-14

Zelenoj salati i endiviji (na otvorenom i u zaštićenom prostoru)

 • za suzbijanje sive plijesni (Botrytis cinerea) u količini 1,5-2,0 l/ha, uz utrošak vode 1000-1200 l/ha. Sredstvo se primjenjuje od početka cvatnje (BBCH 61). Dozvoljene su najviše 3 primjene tijekom jedne vegetacije, uz razmak između primjena od 10-14

Grahu mahunaru (u zaštićenom prostoru)

 • za suzbijanje sive plijesni (Botrytis cinerea) u količini 1,5-2,0 l/ha, uz utrošak vode 1000 l/ha. Sredstvo se primjenjuje od početka cvatnje (BBCH 59). Dozvoljene su najviše 2 primjene tijekom jedne vegetacije, uz razmak između primjena od 10-14

Jagodi (na otvorenom)

 • za suzbijanje sive plijesni (Botrytis cinerea) u količini 2,0-2,5 l/ha i jagodi (u zaštićenom prostoru) u količini 2,0 l/ ha, uz utrošak vode 200-400 l/ha. Sredstvo se primjenjuje od pojave prvih cvjetnih stapki (BBCH 55). Na otvorenom su dozvoljene najviše 3, a u zaštićenom prostoru najviše 2 primjene tijekom jedne vegetacije, uz razmak između primjena od 7-14

Rajčici i patlidžanu (na otvorenom i u zaštićenom prostoru)

 • za suzbijanje sive plijesni (Botrytis cinerea) u količini 1,5-2,0 l/ha, uz utrošak vode 1000-1200 l/ha. Sredstvo se primjenjuje od pojave prvog cvjetnog pupa (BBCH 50). Dozvoljene su najviše 3 primjene tijekom jedne vegetacije, uz razmak između primjena od 10-14

Luku (na otvorenom)

 • za suzbijanje sive plijesni (Botrytis squamosa) u količini 2,0 l/ha, uz utrošak vode 200-400 l/ha. Sredstvo se primjenjuje od stadija 3 razvijena lista (BBCH 13). Dozvoljene su najviše 3 primjene tijekom jedne vegetacije, uz razmak između primjena od 10

Mrkvi (na otvorenom)

 • za suzbijanje paleži lišća (Alternaria dauci) i sive plijesni (Botrytis cinerea) u količini 2,0 l/ha, uz utrošak vode 200-400 l/ha. Sredstvo se primjenjuje od stadija 4 razvijena lista (BBCH 14). Dozvoljene su najviše 2 primjene tijekom jedne vegetacije, uz razmak između primjena od 10-14

Ciklami (na otvorenom i u zaštićenom prostoru)

 • za suzbijanje sive plijesni (Botrytis cinerea) u količini 1,5-2,25 l/ha, uz utrošak vode 200-400 l/ha. Dozvoljene su najviše 4 primjene tijekom jedne vegetacije, uz razmak između primjena od 7-10 dana.

Karenca:

56 dana za jabuku i krušku;

21 dan za vinovu lozu (vinske i stolne sorte);

14 dana za zelenu salatu (na otvorenom i u zaštićenom prostoru), endiviju (na otvorenom i u zaštićenom prostoru), grah mahunar (u zaštićenom prostoru), luk (na otvorenom) i mrkvu (na otvorenom);

3 dana za papriku (u zaštićenom prostoru), salatni krastavac (u zaštićenom prostoru), krastavac za preradu (kornišon) (u zaštićenom prostoru), tikvicu (u zaštićenom prostoru), jagodu (na otvorenom i u zaštićenom prostoru), rajčicu (na otvorenom i u zaštićenom prostoru) i patlidžan (na otvorenom i u zaštićenom prostoru);

Nije primjenjiva za ciklamu (na otvorenom i u zaštićenom prostoru);

Radna zabrana: 24 sata

Fitotoksičnost: Kod primjene sredstva u zaštićenom prostoru i pri relativnoj vlazi zraka višoj od 80 %, zaštićeni prostor je potrebno provjetravati da bi se izbjegla pojava fitotoksičnosti

Kompatibilnost (mogućnost miješanja): Sredstvo se ne smije koristiti u kombinaciji s pripravcima s alkalnom reakcijom niti s pripravcima koji sadrže aluminij, kalcij i magnezij.

Pakiranja: 1 l

 

Aktivna tvar: azoksistrobin 250 g/l

Formulacija: koncentrat za suspenziju (SC)

Primjena:

Sivar je fungicid koji se primjenjuje za suzbijanje biljnih bolesti na sljedećim kulturama:

Pšenica (jara i ozima)

 • za suzbijanje hrđa (Puccinia spp.) u količini 1,0 l/ha uz utrošak vode 200-400 l/ha. Sredstvo se primjenjuje od stadija prvog koljenca (BBCH 31) do kraja cvatnje (BBCH 69).
 • Maksimalni broj tretiranja u sezoni: 1
 • Karenca: 35 dana

Ječam (jari i ozimi)

 • za suzbijanje hrđa (Puccinia spp.), sive pjegavosti (Rhynchos poriumsecalis) i prugavosti (Pyrenophora graminea) u količini 1,0 l/ha uz utrošak vode 200-400 l/ha. Sredstvo se primjenjuje od stadija prvog koljenca (BBCH 31) do kraja cvatnje (BBCH 69).
 • Maksimalni broj tretiranja u sezoni: 1
 • Karenca: 35 dana

Krastavac, tikvica, dinja, bundeva, lubenica

 • u zaštićenom prostoru za suzbijanje pepelnice (Sphaerotheca fuliginea) u količini 0,8 l/ha uz utrošak vode 500-1000 l/ha. Sredstvo se primjenjuje preventivno ili na početku zaraze, od pojave prve cvjetne stapke (BBCH 51) do pune zriobe (BBCH 89).
 • Maksimalni broj tretiranja u sezoni: 3
 • Karenca: 3 dana

Rajčica u zaštićenom prostoru

 • za suzbijanje pepelnice (Leveillua taurica) u količini 0,8-1,0 l/ha uz utrošak vode 500-1000 l/ha. Sredstvo se primjenjuje preventivno ili na početku zaraze, od pojave trećeg cvjetnog pupa (BBCH 51) do pune zriobe (BBCH 89).
 • Maksimalni broj tretiranja u sezoni: 2
 • Karenca: 3 dana

Pakiranja: 1 l

Aktivna tvar: folpet 600 g/kg, dimetomorf 113 g/kg

Formulacija: vododispergirajuće granule (WDG)

Primjena:

Sphinx extra 685 WDG je fungicid namijenjen suzbijanju bolesti:

vinove loze (vinske sorte)

 • plamenjače u količini od 1,8 do 2,0 kg/ha, uz utrošak vode od 200-1000 l/ha. Sredstvo se primjenjuje od faze razvijena tri listića (BBCH 13) ili sukladno prognozi pojave i razvoja Ukoliko se sredstvo koristi uzastopno, preporučeni razmak između tretiranja je 10- 12 dana, ovisno o uvjetima za razvoj bolesti. Sredstvo se na vinovoj lozi može primijeniti najviše tri puta u vegetaciji.

rajčice (na otvorenom)

 • plamenjače u količini od 1,7 do 2,0 kg/ha, uz utrošak vode od 500-1000 l/ha. Sredstvo se primjenjuje od faze razvijena tri lista na glavnoj stabljici (BBCH 13) ili sukladno prognozi pojave i razvoja bolesti. Ukoliko se sredstvo koristi uzastopno, preporučeni razmak između tretiranja je 10-14 dana, ovisno o uvjetima za razvoj Sredstvo se na rajčici može primijeniti najviše tri puta u vegetaciji.

Karenca:

28 dana za vinovu lozu 7 dana za rajčicu

Pakiranja: 1 kg, 5 kg

Aktivna tvar: krezoksim-metil, 500 g/kg

Formulacija: vododispergirajuće granule (WG)

SUGOBY je lokalno sistemični fungicid translaminarnog kretanja namijenjen za suzbijanje biljnih bolesti na kulturama:

Jabuka i kruška

 • za suzbijanje krastavosti lista i ploda jabuke (Venturia inaequalis), pepelnice jabuke (Podosphaera leucotricha), krastavosti ploda kruške (Venturia pyrina) i smeđe pjegavosti kruške (Stemphylium vesicarium) u količini 0,2 kg/ha, uz utrošak vode 800-1000 l/ha

(0,015-0,02 %; 15-20 g na 100 l vode).

Sredstvo se primjenjuje kada su povoljni uvjeti za razvoj bolesti, od stadija rožnatih pupova do stadija kada plod dosegne 90 % konačne veličine (BBCH 57-79).

Sredstvo se smije koristiti najviše dva puta tijekom vegetacije, uz razmak između primjena

8-14 dana;

Vinova loza

 • za suzbijanje pepelnice (Erysiphe necator = Uncinula necator) i crne truleži (Guignardia bidwelii) u količini 0,3 kg/ha, uz utrošak vode 300-1000 l/ha (0,015-0,03 % ; 15-30 g na 100 l vode).

Sredstvo se primjenjuje kada su povoljni uvjeti za razvoj bolesti, od stadija razvijenog devetog lista do početka zriobe (BBCH 19-81).

Sredstvo se smije koristiti najviše dva puta tijekom vegetacije, uz razmak između primjena 10-14 dana;

Maslina

 • za suzbijanje paunovog oka (Cycloconium oleaginum = Spilocaea oleagina) u količini

0,2 kg/ha, uz utrošak vode 500-1000 l/ha (0,015-0,02 %; 15-20 g na 100 l vode).

Sredstvo se primjenjuje kada su povoljni uvjeti za razvoj bolesti, od stadija stvaranja cvata do početka otvaranja cvjetnih pupova (BBCH 50-55).

Sredstvo se smije koristiti najviše dva puta tijekom vegetacije, uz razmak između primjena od 14 dana.

 

Utrošak vode potrebno je prilagoditi fenofazi, bujnosti nasada, starosti nasada i uređaju za primjenu.

Karenca:

35 dana za jabuku, krušku i vinovu lozu;

Osigurana je vremenom primjene u maslini;

Radna zabrana: 2 dana;

Pakiranja: 200 g

Aktivna tvar: tebukonazol, 250 g/l

Formulacija: tekuća koncentrirana emulzija u vodi (EW)

TEBKIN 250 EW sadrži aktivnu tvar tebukonazol iz skupine triazola. Tebukonazol se ubraja u fungicide inhibitore biosinteze ergosterola, koji djeluju na velik broj gljiva iz različitih skupina, blokirajući funkcionalnost i aktivnost njihovih membrana. Tebukonazol je sistemični fungicid s akropetalnim kretanjem ksilemskim tokovima, što mu, osim preventivnog, daje mogućnost i kurativnog učinka.

TEBKIN 250 EW je sistemični fungicid namijenjen za suzbijanje biljnih bolesti na kulturama:

Vinova loza

 • za suzbijanje pepelnice (Uncinula necator syn. Erysiphe necator)
  Sredstvo se primjenjuje od faze vidljivih cvjetnih grozdića (BBCH 50) nadalje, u količini 0,4 l/ha, odnosno koncentraciji od 0,04 % pri korištenju 1000 l vode (40 ml na 100 l vode). Sredstvo se na vinovoj lozi može primijeniti najviše tri puta u vegetaciji, uz razmak od 14 dana između primjena. Utrošak vode na vinovoj lozi je između 300-1000 l/ha, ovisno o starosti vinograda, fenofazi, bujnosti i metodi primjene.

Ozima i jara pšenica

 • za suzbijanje pepelnice (Erysiphe graminis), smeđe pjegavosti lista i pljevica (Stagonospora nodorum = Septoria nodorum), paleži klasa (Fusarium spp.), hrđa (Puccinia spp.).
  Sredstvo se primjenjuje od pojave prvih simptoma do kasne mliječne zriobe (BBCH 77) u količini 1,0 l/ha uz uporabu 200-500 l vode/ha. Sredstvo se na žitaricama na kojima je odobrena primjena može primijeniti najviše dva puta u vegetaciji, uz najmanji razmak od 21 dana između primjena.

Ozimi i jari ječam

 • za suzbijanje pepelnice (Erysiphe graminis), mrežaste pjegavosti (Pyrenophora teres), sive pjegavosti (Rhynchosporium secalis), paleži klasa (Fusarium spp.), hrđa (Puccinia spp.).
  Sredstvo se primjenjuje od pojave prvih simptoma do kasne mliječne zriobe (BBCH 77) u količini 1,0 l/ha uz uporabu 200-500 l vode/ha. Sredstvo se na žitaricama na kojima je odobrena primjena može primijeniti najviše dva puta u vegetaciji, uz najmanji razmak od 21 dana između primjena.

Raž

 • za suzbijanje pepelnice (Erysiphe graminis), sive pjegavosti (Rhynchosporium secalis), paleži klasa (Fusarium spp.), hrđa (Puccinia spp.).
  Sredstvo se primjenjuje od pojave prvih simptoma do kasne mliječne zriobe (BBCH 77) u količini 1,0 l/ha uz uporabu 200-500 l vode/ha. Sredstvo se na žitaricama na kojima je odobrena primjena može primijeniti najviše dva puta u vegetaciji, uz najmanji razmak od 21 dana između primjena.

 

 

 

 

 

Zob

 • za suzbijanje pepelnice (Erysiphe graminis), sive pjegavosti (Rhynchosporium secalis), paleži klasa (Fusarium spp.), hrđa (Puccinia spp.).
  Sredstvo se primjenjuje od pojave prvih simptoma do kasne mliječne zriobe (BBCH 77) u količini 1,0 l/ha uz uporabu 200-500 l vode/ha. Sredstvo se na žitaricama na kojima je odobrena primjena može primijeniti najviše dva puta u vegetaciji, uz najmanji razmak od 21 dana između primjena.

Pšenoraž

 • za suzbijanje pepelnice (Erysiphe graminis), smeđe pjegavosti lista i pljevica (Stagonospora nodorum = Septoria nodorum), sive pjegavosti (Rhynchosporium secalis), paleži klasa (Fusarium spp.), hrđa (Puccinia spp.).
  Sredstvo se primjenjuje od pojave prvih simptoma do kasne mliječne zriobe (BBCH 77) u količini 1,0 l/ha uz uporabu 200-500 l vode/ha. Sredstvo se na žitaricama na kojima je odobrena primjena može primijeniti najviše dva puta u vegetaciji, uz najmanji razmak od 21 dana između primjena.

Uljana repica

 • za suzbijanje koncentrične pjegavosti (Alternaria spp.)
  Sredstvo se primjenjuje u količini 1,0 l/ha uz uporabu 200-500 l vode/ha. Sredstvo se na uljanoj repici može primijeniti najviše dva puta u vegetaciji. Ukoliko se sredstvo primjenjuje dva puta, smije se primjenjivati samo jednom u jesen i jednom u proljeće.
  Za suzbijanje koncentrične pjegavosti preporučuje se primjena od faze pojave cvjetnih pupova (BBCH 50) do faze početka razvoja komuški (BBCH 71).
 • za suzbijanje bijele truleži (Sclerotinia sclerotiorum)
  Sredstvo se primjenjuje u količini 1,0 l/ha uz uporabu 200-500 l vode/ha. Sredstvo se na uljanoj repici može primijeniti najviše dva puta u vegetaciji. Ukoliko se sredstvo primjenjuje dva puta, smije se primjenjivati samo jednom u jesen i jednom u proljeće.
  Za suzbijanje bijele truleži preporučuje se primjena od faze pojave cvjetnih pupova (BBCH 50) do faze početka razvoja komuški (BBCH 71).
 • za suzbijanje suhe truleži (Leptosphaeria maculans)
  Sredstvo se primjenjuje u količini 1,0 l/ha uz uporabu 200-500 l vode/ha. Sredstvo se na uljanoj repici može primijeniti najviše dva puta u vegetaciji. Ukoliko se sredstvo primjenjuje dva puta, smije se primjenjivati samo jednom u jesen i jednom u proljeće.
  Za suzbijanje suhe truleži preporučuje se primjena u jesen do faze 5 do 7 listova.

Karenca

63 dana za uljanu repicu;

35 dana za ozimu pšenicu i jaru pšenicu, ozimi ječam i jari ječam, raž, zob, pšenoraž;

21 dan za vinovu lozu;

Ograničenja

Ne preporučuje se primjenjivati sredstvo TEBKIN 250 EW pri temperaturama višim od 25 °C.

Kompatibilnost (mogućnost miješanja):

Ne preporučuje se miješanje sredstva TEBKIN 250 EW s drugim sredstvima.

Pakiranje: 1 l

Aktivna tvar: ciram 760 g/kg

Formulacija: vododispergirajuće granule (WG)

ZIRAM 76 WG je kontaktni fungicid namijenjen za suzbijanje biljnih bolesti na kulturama:

Breskva

 • za suzbijanje kovrčavosti lista breskve (Taphrina deformans) u dozi 2,5 kg/ha (500-1000 l vode/ha); BBCH 95-69. Primijeniti u stadiju pupanja, a u slučaju jakog intenziteta bolesti primijeniti u stadiju opadanja latica (BBCH 67) i u jesen prilikom opadanja lišća (BBCH 95). Maksimalan broj primjena: 3.

Jabuka

 • za suzbijanje krastavosti ploda jabuke (Venturia inaequalis) u dozi 2,5 kg/ha (500-1000 l vode/ha); BBCH 10-81, Primijeniti prije pojave cvjetnih pupoljaka-faze mišjih ušiju, pa sve do kraja cvatnje. Maksimalan broj primjena: 2.

Kruška

 • za suzbijanje krastavosti ploda kruške (Venturia pyrina) u dozi 2,5 kg/ha (750-1000 l vode/ha); BBCH 10-81; Primijeniti prije pojave cvjetnih pupoljaka-faze mišjih ušiju do 60 dana prije berbe. Maksimalan broj primjena: 2.
 • za suzbijanje smeđe pjegavosti ploda kruške (Stemphylium vesicarium) u dozi 2,5 kg/ha (750-1000 l vode/ha); BBCH 10-81; Primijeniti prije pojave cvjetnih pupoljaka-faze mišjih ušiju do 60 dana prije berbe. Maksimalan broj primjena: 4.

Badem

 • za suzbijanje kovrčavosti lista badema (Taphrina deformans) u dozi 2,5 kg/ha (500-1000 vode/ha); BBCH 95-69; Primijeniti u stadiju pupanja, a u slučaju jakog intenziteta bolesti primijeniti u stadiju opadanja latica (BBCH 67) i u jesen prilikom opadanja lišća (BBCH 95). Maksimalan broj primjena: 3.
 • za suzbijanje pjegavosti lista badema (Venturia carpophila) u dozi 2,5 kg/ha (500-1000 l vode/ha); BBCH 71-72. Primijeniti u stadiju razdvajanja ljuske. Maksimalan broj primjena: 2.

 

Karenca:

150 dana za badem;

60 dana za krušku;

Za jabuku i breskvu osigurana je vremenom primjene;

Radna zabrana: 48 sati

Kompatibilnost (mogućnost mješanja):

Ziram 76 WG nije kompatibilan s proizvodima koji sadrže bakar.

 

Pakiranja: 25 g, 250 g, 1 kg