Image Alt

EKSTRASOL

EKSTRASOL

mikrobiološki biostimulator

 

Sastav:

Čista kultura bakterije Bacillus subtilis Č 13, sa titrom živih stanica u koncentraciji min.107, CFU/ml.

 

EKSTRASOL ima široki spektar djelovanja: stimulira klijanje sjemena i nicanje biljaka, poboljšava usvajanje i iskorištavanje hranjivih elemenata, porast i generativni razvoj, iskazuje baktericidne i fungicidne učinke u zaštiti bilja, djelujući kako preventivno, tako i u izvjesnoj mjeri, i kurativno. Sve to se pozitivno odražava na fotosintezu, disanje i transpiraciju.

 

PRIMJENA U PROIZVODNJI POVRĆA

 

  1. Tretiranje sjemena, lukovica i gomolja (dezinfekcija): potopiti sjeme u otopini EKSTRASOLA i vode. Napraviti 5% otopinu (1 dio EKSTRASOLA i 9,5 dijelova vode), sjeme povrća potopiti u otopinu 30-60 minuta. Nakon toga, ocjediti sjeme, osušiti i sijati. Također se ovako tretirano sjeme može i naklijavati i nakon toga sijati.
  2. Proizvodnja rasada, zalijevati posijano sjeme sa 0,5% otopinom svakih 5-7 dana do trenutka kada se iznosi na stalno mjesto.
  3. Na mjestu sadnje prskanjem u dozi 2,0 l/ha, s tim da se u prskalicu najprije ulije voda do polovice spremnika, nakon toga se u manjoj posudi otope drugi preparati i tekuća gnojiva, ako se koriste, i na kraju se dodaje Sve se ulije u prskalicu, nadopuni sa ostatkom vode (miješalica mora raditi cijelo vrijeme) i obavi se tretiranje. Ako ostane nepotrošene otopine, može se iskoristiti u roku od 24h.
  4. Plastenička i staklenička proizvodnja može se zalijevati sistemom kap po kap u dozi

2,0 l/ha. U spremnik se otope i drugi preparati, ako se koriste i na kraju se doda EKSTRASOL. Tretiranje se može ponoviti nakon 7-10 dana, ovisno da li se tretira i preko lista, također u istoj dozi.

 

PRIMJENA U RATARSKOJ PROIZVODNJI

Za tretiranje sjemena, kukuruza, soje, pšenice i drugih žitarica, primijeniti u dozi 100 ml/100 kg sjemena kukuruza i soje i u dozi 200 ml/100 kg sjemena pšenice i drugih žitarica, uz dodatak vode do 1 l. Određena količina sjemena se stavi u posudu ili miješalicu, odmjeri se odgovarajuća količina EKSTRASOLA, doda se voda i miješa nekoliko minuta dok se sjeme ne prekrije otopinom. Nakon toga, sjeme treba izvaditi, osušiti i posijati.

 

PRIMJENA U VEGETACIJI

Preporuka je primijeniti EKSTRASOL zajedno sa herbicidima u cilju eliminiranja stresa kod biljaka, ali i sa drugim pesticidima, s tim da se najprije u prskalicu stavi pesticid, izmiješa i nakon toga doda EKSTRASOL u dozi 2,0 l/ha. Tretiranje se može ponoviti još jednom po potrebi, također sa herbicidom ili kao tretman protiv postojećih bolesti, bakterioza ili mikoza u dozi 2,0 l/ha.

PRIMJENA U PROIZVODNJI SADNOG MATERIJALA

Da bi se postojeće reznice ili sadnice bolje ožilile prilikom rasađivanja na stalno mjesto, napraviti 5% otopinu EKSTRASOLA i u njemu ih držati 30-tak minuta. Nakon toga se mogu saditi, a ostatak otopine se može razblažiti 4 do 5 puta i zaliti posađene sadnice.

 

PRIMJENA U VOĆARSKOJ PROIZVODNJI

EKSTRASOL se može primjenjivati u voćarstvu od početka vegetacije do berbe i poslije berbe plodova u cilju boljeg čuvanja i zarastanja rana prilikom branja. Doza primjene je 2,0 l/ha, s tim da se može primijeniti i preko sistema kap po kap i preko lista-folijarno.

 

TRETIRANJE ŽETVENIH OSTATAKA

Ova mjera je vrlo korisna u cilju brže razgradnje biljnih ostataka nakon žetve, njene mineralizacije i povećanja % organske materije u zemljištu. Ova mjera je i vrlo korisna u zemljištima koja su siromašna makro elementima, koja su slabe mikrobiološke aktivnosti i kod kojih je došlo do neke vrste degradacije. Uz pomoć pametnih bakterija, proces mineralizacije organske materije se odvija puno brže i kvalitetnije, tako da do sljedećeg usjeva dođe do mineralizacije 100 % biljnih ostataka koji su pristupačni za sljedeći usjev. Potrebno je nakon žetve usitniti ostatke biljaka, poprskati sa 2,0 l/ha EKSTRASOLA i nakon toga ih unijeti plitko u zemljište. Ostaviti ih nekoliko dana da počne proces degradacije i nakon toga se zemljište može obrađivati na uobičajen način. Ovaj tretman smatra se najvažniji zbog redukcije patogena koji su ostali od prethodnog usjeva. Na ovaj način se uspostavlja mikrobiološka ravnoteža u tlu.

 

EKSTRASOL se ne smije miješati sa preparatima na bazi bakra (Cu).

 

Predloženim načinom primjene, EKSTRASOL nema nepovoljno djelovanje na biljke, ljude, toplokrvne životinje, pčele i vodene organizme.

 

Karenca: nije primjenjiva

 

Pakiranja: 200 ml, 1 l, 5 l

Category:

Date: