Image Alt

GNOJIVA

Jednostavno tekuće mineralno gnojivo sa sekundarnim hranjivom

Otopina dušičnog gnojiva sa sumporom (S)

Sastav:

Dušik (N) ukupni 15,2% m/m (200 g/l)

dušik amonijski 10,5% m/m

dušik amidni 4,7% m/m

Sumpor (SO3) 57,0% m/m (750 g/l)

 

 

 

Folijarna primjena

 

Repa: primijeniti u dozi 5,0 l/ha u fazi 4-6 listova, a u slučaju jačeg nedostatka tretiranje ponoviti u razmacima 10-14 dana. Preporučena količina vode: 200 l/ha;

Luk, češnjak, poriluk, salata: primijeniti u dozi 5,0 l/ha kad je biljka visoka 15 cm, a u slučaju jačeg nedostatka tretiranje ponoviti u intervalima 10-14 dana. Preporučena količina vode: 200 l/ha;

Mrkva: primijeniti u dozi 5,0 l/ha kad je biljka visoka 15 cm, a u slučaju jačeg nedostatka tretiranje ponoviti u intervalima 10-14 dana;

Žitarice: primijeniti u dozi 5,0 l/ha u početku stvaranja koljenca, pa do prvog koljenca (Zadoks 30-31). Preporučena količina vode: 200 l/ha;

Žitarice (za brašno): primijeniti u dozi 3,0-5,0 l/ha od sredine klasanja do kasne mliječne zriobe (Zadoks 55-79). Preporučena količina vode: 200 l/ha;

Koštičavo voće: (marelica, breskva, nektarina, trešnja, šljiva): primijeniti u dozi 3,0-5,0 l/ha u trenutku cvatnje i debljanja plodova; tretiranje ponoviti u intervalima 10-14 dana. Ponoviti tretiranje od pobiranja plodova do otpadanja listova. Preporučena količina vode: 500-1000 l/ha;

Suncokret: primijeniti u dozi 5,0 l/ha u fazi 4-6 listova. Preporučena količina vode: 200 l/ha;

Trava za silažu: primijeniti u dozi 10,0 l/ha 4 tjedna pred košnju. Preporučena količina vode: 200 l/ha;

Leguminoze: primijeniti u dozi 5,0 l/ha u fazi 4-6 listova, a u slučaju jačeg nedostatka, tretiranje ponoviti kroz 10-14 dana. Preporučena količina vode: 200 l/ha;

Kukuruz: primijeniti u dozi 5,0 l/ha u fazi 4-8 listova, a u slučaju jačeg nedostatka, tretiranje ponoviti kroz 10-14 dana. Preporučena količina vode: 200 l/ha;

Masline: tretiranje obavimo jednom pred cvatnju u dozi 5,0-10,0 l/ha. Preporučena količina vode: 1000 l/ha;

Krumpir: primijeniti u dozi 5,0 l/ha tjedan dana po 100% izrastu i po potrebi tretiranje ponoviti u intervalima 10-14 dana. Preporučena količina vode : 200 l/ha;

Jabuka i kruška: primijeniti u dozi 3,0-5,0 l/ha pred cvatnju i u trenutku debljanja plodova, a tretiranje ponoviti u intervalima 10-14 dana. Zadnje tretiranje obaviti od pobiranja plodova do otpadanja listova. Preporučena količina vode: 500-1000 l/ha;

Rajčica (uzgoj na otvorenom): primijeniti u dozi 5,0 l/ha u trenutku kad kad se razvije 4-6 listova na glavnoj stabljici i tretiranje ponoviti kroz 10-14 dana. Ne tretirati u cvatnji.

Preporučena količina vode: 200 l/ha;

 

Radič (uzgoj na otvorenom): primijeniti u dozi 5,0 l/ha u fazi 4-6 listova. Pri jakom nedostatku tretiranje ponoviti kroz 10-14 dana. Preporučena količina vode: 200 l/ha;

 

Vinova loza: primijeniti u dozi 3,0-5,0 l/ha u trenutku razvoja bobica i ako je potrebno tretiranje ponoviti jedan ili dva puta u razmacima 10-14 dana. Ne tretirati u cvatnji. Preporučena količina vode: 200 l/ha;

 

Kompatibilnost (mogućnost miješanja):

Držati se uputa za uporabu sredstva s kojim se miješa. Sredstvo je kompatibilno s većinom sredstava za zaštitu bilja, ali je ipak preporučljivo napraviti test kompatibilnosti na manjoj površini.

 

Pakiranja: 10 l

mikrobiološki biostimulator

Sastav:

Čista kultura bakterije Bacillus subtilis Č 13, sa titrom živih stanica u koncentraciji min.107, CFU/ml.

 

EKSTRASOL ima široki spektar djelovanja: stimulira klijanje sjemena i nicanje biljaka, poboljšava usvajanje i iskorištavanje hranjivih elemenata, porast i generativni razvoj, iskazuje baktericidne i fungicidne učinke u zaštiti bilja, djelujući kako preventivno, tako i u izvjesnoj mjeri, i kurativno. Sve to se pozitivno odražava na fotosintezu, disanje i transpiraciju.

PRIMJENA U PROIZVODNJI SADNOG MATERIJALA

Da bi se postojeće reznice ili sadnice bolje ožilile prilikom rasađivanja na stalno mjesto, napraviti 5% otopinu EKSTRASOLA i u njemu ih držati 30-tak minuta. Nakon toga se mogu saditi, a ostatak otopine se može razblažiti 4 do 5 puta i zaliti posađene sadnice.

 

PRIMJENA U VOĆARSKOJ PROIZVODNJI

EKSTRASOL se može primjenjivati u voćarstvu od početka vegetacije do berbe i poslije berbe plodova u cilju boljeg čuvanja i zarastanja rana prilikom branja. Doza primjene je 2,0 l/ha, s tim da se može primijeniti i preko sistema kap po kap i preko lista-folijarno.

 

TRETIRANJE ŽETVENIH OSTATAKA

Ova mjera je vrlo korisna u cilju brže razgradnje biljnih ostataka nakon žetve, njene mineralizacije i povećanja % organske materije u zemljištu. Ova mjera je i vrlo korisna u zemljištima koja su siromašna makro elementima, koja su slabe mikrobiološke aktivnosti i kod kojih je došlo do neke vrste degradacije. Uz pomoć pametnih bakterija, proces mineralizacije organske materije se odvija puno brže i kvalitetnije, tako da do sljedećeg usjeva dođe do mineralizacije 100 % biljnih ostataka koji su pristupačni za sljedeći usjev. Potrebno je nakon žetve usitniti ostatke biljaka, poprskati sa 2,0 l/ha EKSTRASOLA i nakon toga ih unijeti plitko u zemljište. Ostaviti ih nekoliko dana da počne proces degradacije i nakon toga se zemljište može obrađivati na uobičajen način. Ovaj tretman smatra se najvažniji zbog redukcije patogena koji su ostali od prethodnog usjeva. Na ovaj način se uspostavlja mikrobiološka ravnoteža u tlu.

EKSTRASOL se ne smije miješati sa preparatima na bazi bakra (Cu).

Predloženim načinom primjene, EKSTRASOL nema nepovoljno djelovanje na biljke, ljude, toplokrvne životinje, pčele i vodene organizme.

PRIMJENA U PROIZVODNJI POVRĆA

 1. Tretiranje sjemena, lukovica i gomolja (dezinfekcija): potopiti sjeme u otopini EKSTRASOLA i vode. Napraviti 5% otopinu (1 dio EKSTRASOLA i 9,5 dijelova vode), sjeme povrća potopiti u otopinu 30-60 minuta. Nakon toga, ocjediti sjeme, osušiti i sijati. Također se ovako tretirano sjeme može i naklijavati i nakon toga sijati.
 2. Proizvodnja rasada, zalijevati posijano sjeme sa 0,5% otopinom svakih 5-7 dana do trenutka kada se iznosi na stalno mjesto.
 3. Na mjestu sadnje prskanjem u dozi 2,0 l/ha, s tim da se u prskalicu najprije ulije voda do polovice spremnika, nakon toga se u manjoj posudi otope drugi preparati i tekuća gnojiva, ako se koriste, i na kraju se dodaje Sve se ulije u prskalicu, nadopuni sa ostatkom vode (miješalica mora raditi cijelo vrijeme) i obavi se tretiranje. Ako ostane nepotrošene otopine, može se iskoristiti u roku od 24h.
 4. Plastenička i staklenička proizvodnja može se zalijevati sistemom kap po kap u dozi

2,0 l/ha. U spremnik se otope i drugi preparati, ako se koriste i na kraju se doda EKSTRASOL. Tretiranje se može ponoviti nakon 7-10 dana, ovisno da li se tretira i preko lista, također u istoj dozi.

 

PRIMJENA U RATARSKOJ PROIZVODNJI

Za tretiranje sjemena, kukuruza, soje, pšenice i drugih žitarica, primijeniti u dozi 100 ml/100 kg sjemena kukuruza i soje i u dozi 200 ml/100 kg sjemena pšenice i drugih žitarica, uz dodatak vode do 1 l. Određena količina sjemena se stavi u posudu ili miješalicu, odmjeri se odgovarajuća količina EKSTRASOLA, doda se voda i miješa nekoliko minuta dok se sjeme ne prekrije otopinom. Nakon toga, sjeme treba izvaditi, osušiti i posijati.

 

PRIMJENA U VEGETACIJI

Preporuka je primijeniti EKSTRASOL zajedno sa herbicidima u cilju eliminiranja stresa kod biljaka, ali i sa drugim pesticidima, s tim da se najprije u prskalicu stavi pesticid, izmiješa i nakon toga doda EKSTRASOL u dozi 2,0 l/ha. Tretiranje se može ponoviti još jednom po potrebi, također sa herbicidom ili kao tretman protiv postojećih bolesti, bakterioza ili mikoza u dozi 2,0 l/ha.

EKSTRASOL se ne smije miješati sa preparatima na bazi bakra (Cu).

 

Predloženim načinom primjene, EKSTRASOL nema nepovoljno djelovanje na biljke, ljude, toplokrvne životinje, pčele i vodene organizme.

 

Karenca: nije primjenjiva

 

Pakiranja: 200 ml, 1 l, 5 l

mineralno gnojivo s jednim mikrohranjivom

gnojivo bazirano na cinku (Zn)

 

Sastav:

Cink (Zn) 3,0% m/m

 

 

 

 

 

FITOABSOLUTA je gnojivo koje u svom sastavu sadrži cink, a namijenjeno je za prevenciju i korekciju nedostatka cinka. Smanjuje posljedice stresa kod biljaka uslijed nepovoljnih bioklimatskih utjecaja.

FITOABSOLUTA u svom sastavu sadrži i biljne ekstrakte mahunarki i biljna ulja koji imaju pozitivan utjecaj na sprječavanje razvoja nekih štetnika, naročito lisnog minera rajčice (Tuta Abosoluta), najopasnijeg štetnika rajčice u zaštićenim prostorima i u uzgoju na otvorenom.

 

Folijarna primjena: 100-200 ml/100 l vode

 

Kompatibilnost (mogućnost miješanja):

FITOABSOLUTA se ne smije miješati sa alkalnim sredstvima i sredstvima na bazi sumpora.

 

Pakiranja: 1 l

mineralno gnojivo s jednim mikrohranjivom

gnojivo bazirano na cinku (Zn)

 

Sastav:

Cink (Zn) 3,0% m/m

 

 

 

 

 

FITOEFISER je gnojivo namijenjeno za korekciju i prevenciju nedostatka cinka. Smanjuje posljedice stresa kod biljaka uslijed nepovoljnih bioklimatskih utjecaja.

 

FITOEFISER u svom sastavu sadrži i biljne ekstrakte mahunarki i biljna ulja koji imaju pozitivan utjecaj na sprječavanje razvoja nekih štetnika, kao što su lisne uši (Aphis pomi, Aphis spiraecola, Myzus persicae, Brevicoryne bassicae i dr.).

FITOEFISER se primjenjuje u dozi 300-350 ml/100 l vode nakon sadnje/presađivanja. Ponoviti jednom tjedno tijekom 4 tjedna. Može se primjenjivati na svim kulturama.

Kompatibilnost (mogućnost miješanja):

FITOAFISER se ne smije miješati sa alkalnim proizvodima i proizvodima na bazi bakra.

Pakiranja: 1 l

organski biostimulator na bazi aminokiselina iz morskih algi

Sastav:

Dušik (N) ukupni 0,3% m/m

Fosfor (P2O5) 0,03% m/m

Kalij (K2O) 0,04% m/m

Manitol 0,7%

Mineralni ostaci 1,37%

Organski ostaci 2,85%

Ugljikohidrati 2,0%

Jod 294 mg/kg

Aminokiseline (glutamin, serin, glicin, treonin, histidin, alanin, tirozin, arginin, valin, izoleucin, fenilalanin, leucin, lizin, tripofan, prolin, metionin)

Biljni hormoni: citokinin, giberelin

 

FITOALGEN F je organski biostimulator koji vrlo učinkovito ublažava posljedice biotičkog i abiotičkog stresa  uvjetovanog visokim temperaturama, vlažnosti tla, sušom, mrazom, tučom, bolestima. Također ublažava stres biljke u periodu cvatnje i diferencijacije. Osim toga, vrlo je učinkovit na presadnicama biljaka kao stimulator rasta koji utječe na rast korjenovog sustava, pa tako i prinos.

Doze primjene:

Vinova loza                         1,0-2,0 l/ha

Voćke                                   1,0-2,0 l/ha

Citrusi                                   1,0-2,0 l/ha

Krumpir                               1,0-2,0 l/ha

Šećerna repa                            1,0 l/ha

Žitarice                                        1,0 l/ha

Mrkva, luk                                 1,0 l/ha

Grah, slanutak                  2,0-3,0 l/ha

Rajčica, krastavci              1,0-1,5 l/ha

Lisnato povrće                  0,5-1,0 l/ha

Lubenice, dinje                 1,0-1,5 l/ha

Ukrasno bilje                     0,5-1,0 l/ha

 

Kompatibilnost (mogućnost miješanja):

FITOALGEN F je kompatibilan sa većinom pesticida i gnojiva, što se tiče fizičkog miješanja u spremniku i biološkog učinka na usjeve. Međutim, djelotvornost bilo kojeg mix-a ovisit će o stanju usjeva, fazi rasta, vremenskim prilikama i količini vode koja se koristi.

Pakiranja: 200 ml, 1 l

mineralno gnojivo

Sastav:

Bor 0,25% m/m

Željezo 0,50% m/m

Mangan 0,70% m/m

Molibden 0,05% m/m

Cink 0,5% m/m

 

 

 

FITOALGEN PLUS je gnojivo koje sadrži visoke koncentracije mikroelemenata u kombinaciji s prirodnim komponentama.

FITOALGEN PLUS primjenjuje se u slučajevima nepovoljnih bioklimatskih utjecaja koji uzrokuju stres biljke (npr. suša), ali i u svim razvojnim fazama biljke za poboljšanje njenog općeg i zdravstvenog stanja.

Folijarna primjena: voćke, vinova loza, citrusi, ukrasno bilje 100-300 ml/100 l vode.

Fertirigacija: 3,0-5,0 l/ha

 

Kompatibilnost:

Ne smije se miješati sa jako alkalnim proizvodima.

 

Pakiranja: 1 l

mineralno gnojivo

Sastav:

 

Bor (B) 0,5% m/m

Bakar* (Cu) 0,6% m/m

Željezo* (Fe) 6,0% m/m

Mangan* (Mn) 2,5% m/m

Molibden (Mo) 0,4% m/m

Cink* (Zn) 1,2% m/m

* kelatizirano sa EDTA

 

FITOAMIN ME premium mix je mineralno gnojivo koje sadrži više mikrohranjiva, proizvedeno pomoću jedinstvenog mikrogranulacijskog procesa.

Ovaj proces jamči mikrogranule koje su postojane, bez ikakvih primjesa, konzistentne i lako topive.

 

Folijarna primjena

 

Kultura

Vrijeme primjene

Doza (kg/ha)

Koštičavo voće

3 aplikacije

-odmah poslije prvog opadanja plodova

-tijekom intenzivnog vegetativnog rasta

– nakon berbe

1-4 kg/ha

Jagode

3 aplikacije

-neposredno prije faze „bijelog pupa“

-faza rasta ploda

-nakon berbe

1-3 kg/ha

 

Primjena fertirigacijom

 

Kultura

Vrijeme primjene

Doza (kg/ha)

Povrće

4 aplikacije

Početkom cvatnje, u intervalima 10 dana, do berbe

0,5-1,0 kg/ha

Koštičavo voće

5-8 aplikacija

Tijekom cijele godine u intervalima mjesec dana

0,5-0,7 kg/ha

Krumpir

5 aplikacija

Početak pri visini biljke 45 cm, u intervalima 15 dana sve do kraja cvatnje

0,5-1,0 kg/ha

Kukuruz

2 aplikacije

–          u fazi 4-5 lista

–          početak metličanja

 

0,5-1,0 kg/ha

Pšenica

3 aplikacije

–          u fazi 2 koljenca

–          pojava 3 klasića

–          poslije cvatnje

0,5-1,0 kg/ha

 

 

 

 

Kompatibilnost (mogućnost miješanja):

U slučaju folijarne primjene sa drugim proizvodima, preporuka je prije upotrebe napraviti test kompatibilnosti na manjoj površini.

 

Napomena:

pH škropiva u spremniku trebao bi biti iznad 4.

 

Pakiranja: 25 l

tekuće gnojivo sa humusnim kiselinama

 

Sastav:

 

Dušik (N) ukupni 7,0% m/m

dušik amidni 6,0% m/m

dušik nitratni 0,3% m/m

urea 0,7% m/m

Fosfor (P2O5) 21,0% m/m

Cink (Zn) 0,2% m/m

Humusne kiseline 7,0%

huminske kiseline 6,0%

fluvinske kiseline 1,0%

 

FITOAMIN PHOS je tekuće gnojivo posebno formulirano za učinkovitu upotrebu fosfora.

FITOAMIN PHOS je kompleks fosfora sa humusnim kiselinama (huminskim i fluvinskim), porijeklom iz leonardita koji ima velik CEC, štiti fosfor od nepovoljnih uvjeta (alkalna tla, niske temperature i sl.).

Ova formulacija stimulira brzo ukorjenjivanje, pospješuje razvoj biljke i formiranje plodova.

Dušik i cink koji se nalaze u sastavu ovog gnojiva, biljke mogu trenutno apsorbirati.

 

Kultura

Doza (l/ha)

Koštičavo voće

40-60

Agrumi

40-60

Maslina

40-60

Vinova loza

20-60

Krumpir

80-120/20-40

Jagode

40-80

Rajčica i paprika

40-60

Dinja i lubenica

40-60

Tikvice

20-40

Luk i češnjak

20-60

Zelena salata

20-40

Artičoka

20-60

Kukuruz

40-100

Pšenica

20-60

Ječam

20-40

Riža

20-60

Repica

20-40

Lucerna

40-80

Ukrasno bilje

40-60

 

 

 

 

 

 

 

FITOAMIN PHOS primijeniti putem sustava za navodnjavanje. Preporuka je da koncentracija ne prelazi 10%.

FITOAMIN PHOS se može primijeniti i folijarno u količini 3-5 ml/l. Na nekim kulturama koristiti s oprezom, jer može ostaviti mrlje koje se lako uklanjaju (npr. kod grožđa).

 

Kompatibilnost (mogućnost miješanja):

FITOAMIN PHOS nije kompatibilan sa kalcijevim nitratom, kalcijevim sulfatom, kalcijevim karbonatom, magnezijevim nitratom i proizvodima s pH manjim od 4. Provjeriti kompatibilnost s ostalim proizvodima prije primjene.

 

Pakiranja: 1 l

složeno tekuće mineralno NPK gnojivo s mikrohranjivima

Sastav:

 

Dušik ukupni (N) 13,60 % m/m

Dušik nitratni 7,80 % m/m

Dušik amonijski 5,80% m/m

Fosfor (P2O5) 13,60% m/m

Kalij (K2O) 13,40 % m/m

Bor (B) 0,02 % m/m

Bakar (Cu) 0,0474 % m/m

Željezo (Fe) 0,10 % m/m

Mangan (Mn) 0,4917 % m/m

Cink (Zn) 0,0468 % m/m

Ekstrakt morskih algi 28%

 

FITOBIO 20 je folijarno NPK gnojivo u čijem se sastavu nalaze i ekstrakti morskih algi, zajedno sa mikro i makro hranjivima, što omogućava vrlo uravnotežen program ishrane.

Sadrži jedinstven spoj organskih stimulatora bilja i zbog toga je vrlo značajan u uvjetima povećanog stresa. Primjenjuje se na mnogim kulturama za povećanje rasta, razvoja, prinosa i kvalitete.

Učinak je na tretiranim biljkama vidljiv u roku nekoliko sati.

 

Voćke i vinova loza          1,5-3,0 l/ha (aplikacija prije cvatnje, ponoviti svakih 15 dana)
Krumpir                               2,0-3,0 l/ha (1-2 aplikacije u ranim fazama razvoja)
Žitarice                                2,5 l/ha (1-2 aplikacije)
Rajčice i paprike               2,0-2,5 l/ha (2-4 aplikacije)
Lisnato povrće                 2,0-2,5 l/ha (2-4 aplikacije)
Krastavci                             2,0-2,5 l/ha (2-4 aplikacije)
Citrus                                    1,5-3,0 l/ha (2-3 aplikacije u proljeće svakih 15 dana)

Šećerna repa                     3,0 l/ha (1-2 aplikacije u ranim fazama razvoja)

Ukrasno bilje                     1,0-2,0 l/ha

Pakiranja: 200 ml, 1 l, 5 l

mineralno gnojivo s borom (B)

 

Sastav:

Bor (B) 10,0 % m/m (bor etanolamin)

 

FITOBOR je tekuće mineralno gnojivo na bazi bora koji pospješuje klijanje cvjetnog polena, oplodnju i zametanje plodova.

 

 

 

Folijarna primjena: voćke, vinova loza, šećerna repa , žitarice 2,0-3,0 l/ha

 

Fertirigacija: sve kulture 4,0-6,0 l/ha

 

Kompatibilnost

Ne smije se miješati sa mineralnim uljima i proizvodima na bazi sumpora.

 

Pakiranja: 1 l

Gnojivo na bazi kalija (K)

 

Sastav:

Kalij (K2O) 7,0% m/m

 

FITOBOTRYFUN je prirodni, biorazgradiv proizvod namijenjen preventivnom i kurativnom djelovanju protiv sive plijesni na grožđu (Botrytis cinerea) i kao takav je vrlo značajan proizvod u ekološkoj i integriranoj proizvodnji.

Ako se primjenjuje preventivno stvara fizičku barijeru i tako zaustavlja prodor gljivice sive plijesni kroz epidermu u biljku, a ako je zaraza već nastupila, utječe na direktno suzbijanje patogena na način da suši spore gljivica i tako sprječava daljnju infekciju. Također služi kao premaz na tretiranom grožđu i voću, čime se poboljšava njihov izgled. Ostaje aktivan i nakon berbe kao zaštita tijekom početnog razdoblja čuvanja. Može se primjenjivati i tijekom berbe, jer nema karencu. Osim toga, FitoBotryfun ne ostavlja rezidue na tretiranom grožđu i voću, poboljšava kvalitetu grožđa i vina, ne utječe na korisnu faunu.

 

Doze primjene: 2,5-3,0 l/ha

                                              

Kompatibilnost (mogućnost miješanja):

Ne miješati sa jako alkalnim proizvodima.

 

Pakiranja: 250 ml, 1 l, 5 l

mineralno dušično gnojivo s kalcijem, magnezijem i mikroelementima

 Sastav:

 Dušik (N)             10,0% m/m

Kalcij (CaO)        15,0% m/m

Magnezij (MgO)  2,0% m/m

Mangan (Mn)      0,1% m/m

Željezo (Fe)        0,05% m/m

Bor (B)                 0,05% m/m

Bakar (Cu)          0,04% m/m

Cink (Zn)             0,02% m/m

Molibden (Mo) 0,001% m/m

 

FITOCAL je gnojivo namijenjeno za postizanje visoke kvalitete voća i povrća, utječe na smanjenje gorkih pjega kod jabuka, palež vrhova kod kupusa, cvjetače i salate, trulež cvjetova kod krastavaca, lubenica, rajčice i paprike, unutarnje smeđenje krumpira, trulež korjenovog vrata kod celera, pucanje plodova kod trešanja i višanja. Uz navedeno, utječe na povećanje čvrstoće i boje plodova.

Kalcij je sastavni dio stanične stjenke odnosno membrane. Nedostatak kalcija nepovoljno utječe na diobu stanica i propusnost stanične stjenke i tako narušava njihovu ukupnu stabilnost. Kalcij povećava tvrdoću plodova i na taj način omogućava duži rok trajanja, odnosno čuvanja, a osim toga utječe i na boju plodova.

 

Jabuke:                                                               3,0-3,5 l/ha

Višnje, trešnje, šljive:                                    3,5-6,0 l/ha

Breskve, nektarine:                                       3,5-5,0 l/ha

Kruške:                                                               4,0-8,5 l/ha

Jagode:                                                               6,0 l/ha

Vinova loza (vinske sorte)                           5,0-10,0 l/ha

Vinova loza (stolno grožđe)                        5,0-6,0 l/ha

Krumpir:                                                             2,5-5,0 l/ha

Kupus, salata, cvjetača, endivija, brokula: 3,5-5,0 l/ha

Celer, cikorija:                                                  3,5-5,0 l/ha

Lubenice, paprika, krastavci, rajčice        1,5-3,5 l/ha

 

FITOCAL je potpuno topiv u vodi i osim za folijarnu primjenu, prikladan je i za fertirigaciju.

Kompatibilnost (mogućnost miješanja):

FITOCAL je kompatibilan sa većinom pesticida što se tiče fizičkog miješanja u spremniku i biološkog učinka na usjeve, ali djelotvornost bilo kojeg mix-a ovisit će i o stanju usjeva stanja, fazi rasta, vremenskim prilikama i količini vode koja se koristi. FITOCAL ne miješati sa fosfatima i sulfatima.

 

Pakiranja: 1 l

jednostavno tekuće mineralno gnojivo sa sekundarnim hranjivom i mikrohranjivima

Sastav:

Dušik (N) ukupni  9,80 % m/m

dušik nitratni       7,90 % m/m

Kalcij (CaO)        15,00 % m/m

Magnezij (MgO)  2,00 % m/m

Bor (B)                   0,05 % m/m

Bakar (Cu)            0,05 % m/m

Željezo (Fe)          0,05 % m/m

Mangan (Mn)      0,10 % m/m

Molibden (Mo) 0,001 % m/m

Cink (Zn)               0,02 % m/m

FITOCAL ULTRA je gnojivo namijenjeno za postizanje visoke kvalitete voća i povrća, za povećanje čvrstoće i boje plodova, te njihov rok trajanja. Utječe na smanjenje gorkih pjega kod jabuka, palež vrhova kod kupusa, cvjetače i salate, trulež cvjetova kod krastavaca, rajčice i paprike, unutarnje smeđenje krumpira, trulež korjenovog vrata kod celera, pucanje plodova kod trešanja i višanja.

FITOCAL ULTRA posebno je formuliran proizvod za reduciranu primjenu.

 

Jabuke                                                                1,3 l/ha

Vinova loza                                                        1,5-3,5 l/ha

Kupus, salata, cvjetača, brokula:               1,0-2,5 l/ha (4-6 tretiranja, prije formiranja glava)

Mlada salata                                                     1,0-2,0 l/ha (2 tretiranja)

Celer                                                                    1,0-2,0 l/ha (tretirati u 7-dnevnim intervalima)

Dinje, krastavci, tikvice                                 1,0-2,0 l/ha (tretirati poslije cvatnje u 7-10-dnevnim intervalima)

Krumpir                                                              1,0-3,0 l/ha (tretirati ranije, prije okrupnjavanja gomolja u 10-14-dnevnim intervalima)

Rajčica, paprika, patlidžan                           1,0-3,0 l/ha (tretirati poslije cvatnje više puta)

Lisnato povrće                                                 1,0-2,0 l/ha (tretirati više puta)

Ruže i ukrasno bilje                                        1,0-3,0 l/ha (tretirati u 14-dnevnim intervalima)

 

Kompatibilnost (mogućnost miješanja)

FITOCAL ULTRA je kompatibilan sa većinom pesticida što se tiče fizičkog miješanja u spremniku i biološkog učinka na usjeve, ali djelotvornost bilo kojeg mix-a ovisit će i o stanju usjeva stanja, fazi rasta, vremenskim prilikama i količini vode koja se koristi. FITOCAL ULTRA ne miješati sa fosfatima i sulfatima.

Pakiranja: 200 ml, 1 l, 5 l

mineralno gnojivo s manganom i cinkom

Sastav:
Mangan (Mn)    1,0% m/m
Cink (Zn)              1,0% m/m

FITODIMEL je otopina mangana i cinka čiji su molekularni oblici sistemičnog djelovanja i biljka ih vrlo brzo usvaja prilikom aplikacije.
Primjenjuje se preventivno ili kod uočenih simptoma nedostataka mangana i cinka, kako bi se izbjegle anomalije tijekom razvoja biljke.

Služi i kao otapalo medne rose koju izlučuju lisne uši, a na koju se naseljavaju gljive čađavice.
Utječe na smanjenje površinske napetosti čime se postiže bolje usvajanje sredstava za zaštitu bilja i gnojiva.

 

Doze primjene:

250-300 ml/100 l vode

50-100 ml/100 l vode (kao pomoćno sredstvo)


Pakiranja: 1 l

organsko gnojivo s aminokiselinama

Sastav:

Dušik (N) ukupni 8,0% (8% u organskom obliku (19 aminokiselina) i 0,5% u amonijskom obliku)

suha tvar 60%

organski ugljik (C) 26,0%

 

FITOFERT LMW je prirodni i organski biostimulator s funkcijom ishrane bilja, proizveden iz prirodne i organske sirovine;

 • Ne sadrži prirodi škodljive tvari i ne onečišćuje okoliš;
 • Potpuno je vodotopiv i kompatibilan s većinom sredstava za zaštitu bilja;
 • Aminokiseline koje sadrži sistemičnog su djelovanja i biljka ih brzo apsorbira;
 • Pogodan je za upotrebu sve do berbe plodova jer nema karence, pa tako niti problema sa reziduama;
 • Kao prirodni biostimulator utječe na uravnoteženje i poboljšanje ishrane bilja;
 • Kao dodatak ostalim folijarnim gnojivima utječe na bolje usvajanje i transport hranjiva;
 • Kao dodatak sredstvima za zaštitu bilja utječe na njihovo učinkovitije djelovanje;
 • Posebno je učinkovit za ublažavanje stresa kao posljedice visokih temperatura, suše, vlage i tuče;

 

Primjena:

 • jabuke i kruške 2,5-3,0 l/ha 3-5 prskanja;
 • vinova loza 2,5-3 l/ha 3 prskanja;
 • šećerna repa 3-5 l/ha 3-4 prskanja;

 

Folijarna primjena

 

Jabuka i kruška:

– u mladim nasadima upotrebljavamo ga za bolju izgradnju drveta u količini 30 ml/100 l vode;

– pred cvatnju za uravnoteženje i stimulaciju listanja te diferencijaciju upotrebljavamo ga u količini 250 ml/ 100 l vode;

– u trenutku otpadanja cvjetnih listova i za bolje zametanje plodova upotrebljavamo ga u količini

300 ml/100 l vode;

– u trenutku punjenja plodova za povećanje promjera, preporuča se miješanje sa folijarnim gnojivima koji sadrže fosfor i kalij, npr. Proteoleaf, u količini 250-400 ml/100 l vode;

– za sprječavanje kloroze u kombinaciji sa npr. Fe helatima (i sama upotreba gnojiva FITOFERT LMW poboljšava usvajanje željeza iz tla) u količini 350-400 ml/100 l vode;

– u stresnim situacijama, kao što su niske temperature, u trenutku prije i za vrijeme cvatnje, visoke temperature, suša i vlaga, upotrebljava se u količini od 300-400 ml/100 l vode;

– u slučaju oštećenja od tuče upotrijebiti ga u kombinaciji s fungicidom kao što je Merpan 80 WDG, koji reaktivira i dezinficira oštećene stanice.

 

 

 

 

 

Vinova loza:

– za bolju oplodnju i manje osipanje bobica, što ima za posljedicu veću kvalitetu (viši sadržaj šećera), preporuča se obaviti 3 osnovna prskanja u količini 250-300 ml/100 l vode i to u trenutku cvatnje, kad bobice dosegnu veličinu zrna graha i kad bobice mijenjaju boju (šara bobica). U tom trenutku preporučljivo je upotrijebiti gnojiva koji sadrže fosfor i kalij ili samo kalij, npr. Proteoleaf;

– može se primjenjivati i svaki put kada se obavlja tretiranje sredstvima za zaštitu bilja, ali je potrebno izbjegavati kombinaciju sa bakrenim preparatima, preparatima koji sadrže dinokap i močivim sumporom kod visokih temperatura. Izbjegavati prskanje FITOFERT-om najmanje 4-5 dana nakon prskanja sa bakrenim preparatima;

– u slučaju oštećenja od tuče, prskati oštećeni vinograd u najkraćem roku s kombinacijom FITOFERT LMW u količini 250-350 ml/100 l vode sa fungicidom Folpan 80 WDG radi aktivacije oštećenim stanica. U kombinaciji sa specifičnim botriticidima s kojim se tretira u zoni grožđa, FITOFERT pospješuje njihovo djelovanje;

– za sprječavanje kloroze primjenjuje se u kombinaciji sa npr. Fe-helatima, u količini 250-300 ml/100 l vode. Upotreba samog gnojiva FITOFERT LMW u količini 350-400 ml/100 l vode poboljšava usvajanje željeza iz tla.

 

Koštićavo voće:

 

Primjena gnojiva FITOFERT LMW vrijedi jednako kao za jabuke i kruške, samo su količine niže za 100 ml/100 l vode.

 

Jagode:

– prskanje započinjemo pri pojavi prvih cvjetnih glavica i tretiramo svakih 14 dana do berbe;

– FITOFERT LMW pospješuje dozrijevanje, povećava kvalitetu i promjer plodova;

– tretiranje nastavljamo u i nakon berbe, koristimo ga zajedno sa sredstvima za zaštitu bilja i folijarnim gnojivima;

– prskanje u trenutku presađivanja povećava učinak i tada FITOFERT LMW upotrebljavamo u količini 300-500 ml/100 l vode;

 

Luk i češnjak:

upotrebom gnojiva FITOFERT LMW povećava se promjer lukovica, kvaliteta i duljina skladištenja, treba prskati obilno svakih 20 dana;

– moguća je kombinacija sa bakrenim preparatima, koji smanjuje količinu pripravka za 25%;

– kod češnjaka se prije sadnje preporuča namakanje lukovica u otopini gnojiva FITOFERT LMW u količini 300 ml/100 l vode u trajanju 4-8 sati;

 

Rajčica, paprika, patlidžan:

– prskati u trenutku cvatnje, zametanja plodova i kod promjene boje plodova;

– preporučljivo je kombinirati ga s folijarnim gnojivima koji sadrže cink;

– smanjuje virusni efekt kad se primjenjuje preventivno u količini 300 ml/100 l vode;

 

Krumpir:

– za povećanje kvalitete i količine krumpira prskati u kombinaciji sa fungicidima i insekticidima u količini od najmanje 3,0 l/ha: kad krumpir dosegne visinu od 15 cm, u početku debljanja gomolja (veličina lješnjaka) i 14 dana nakon 2. tretiranja.

 

 

Šećerna repa:

FITOFERT LMW primijeniti u količini 3-5 l/ha;

– prskati 3-4 puta u kombinaciji sa drugim sredstvima za zaštitu bilja;

– zamjenjuje mineralna ulja;

– sprječava šok što ga uzrokuju herbicidi za tretiranje u trake, suša i tuča;

 

Kupus, kelj, cvjetača:

pospješuje preživljavanje sadnica nakon presađivanja, dozrijevanje i kvalitetu proizvoda;

– obnavlja rast u nepovoljnim klimatskim razdobljima npr. vrućine, suše, vlage;

– prskati najmanje tri puta u količini 300-400 ml/100 l vode: nakon presađivanja, a zatim 2-3 puta u razmacima 2 -3 tjedna;

 

Salata:

FITOFERT LMW primijeniti u količini 200-250 ml/100 l vode;

FITOFERT LMW povećava rast i razvoj, pospješuje dozrijevanje, povećava kvalitetu i trajnost;

prskati pred presađivanje 2-3 puta u kratkom vremenu;

– prskati nakon presađivanja svakih 20 dana;

 

Korjenasto povrće:

FITOFERT LMW primijeniti u količini 300-400 ml/100 l vode;

– prskati 3 puta u razmacima 2-3 tjedna, a započeti kad korijen dosegne debljinu olovke ili kad je lišće dovoljno veliko za tretiranje;

– nakon aplikacije herbicida u trake, pomaže premostiti šok i smanjuje negativni utjecaj herbicida na posijanu kulturu;

 

Ukrasno bilje i cvjetnice:

FITOFERT LMW primijeniti u količini 150-300 ml/100 l vode;

– produžuje vrijeme cvatnje, povećava kvalitetu i količinu bilja;

 

Kompatibilnost:

FITOFERT LMW je kompatibilan sa većinom mineralnih gnojiva i sredstava za zaštitu bilja, ali je ipak preporučljivo prije miješanja napraviti test kompatibilnosti. Nije preporučljivo miješanje sa pripravcima na osnovi močivog sumpora kod iznimno visokih temperatura, sa pripravcima na osnovi dinokapa te sa pripravcima na osnovi bakra, jer su te kombinacije fitotoksične za većinu kultura, osim za uljarice, žitarice i luk.

 

Fertirigacija

 

Trajni nasadi (voćnjaci, vinogradi):

– voćke i vinovu lozu u punoj rodnosti prihranjujemo od početka vegetacije do početka zriobe u količini 20-30 ml/drvo (trs);

– u trenutku oblikovanja habitusa preporučljive su intenzivnije aplikacije u količini 10-15 ml/drvo (trs);

– mlade voćke, trsove namakati u količini 5-10 ml/drvo (trs). Ako namačemo cijelu površinu, povećati količinu za 15 %. Tretiramo zajedno sa drugim gnojivima koja sadrže NPK i mikroelemente;

 

 

 

 

Posebne aplikacije

 

U stresnim situacijama koje su posljedica mraza, visokih temperatura, suše, vlage i tuče ili kod nepravilne upotrebe sredstva za zaštitu bilja koja je uzrokovala fitotoksičnost, prskati najkasnije u roku 24-48 sati od događaja. Tretirati 1-2 puta u 7 dnevnom intervalu u količini 400-500 ml/100 l vode ili 250-300 ml/100 l vode kod trajnih nasada, ukrasnog bilja i cvjetnica.

 

Kod kultura zaraženim virozama:

– voćke: prskati 7 puta svakih 10-12 dana u količini 500 ml/100 l vode;

ukrasno bilje i cvjetnice: prskati preventivno u količini 200-300ml/100 l vode;

 

U kombinaciji s herbicidima koji se primjenjuju u trake, za upotrebu u poljodjelstvu i u trajnim nasadima, tretirati u količini 3,0-5,0 l/ha;

 

U slučaju pojave nematoda u poljodjelstvu i u jagodama tretirati u normalnim dozama, folijarnom aplikacijom ili namakanjem.

 

Pakiranja: 200 ml, 1 l, 5 l

organsko mineralno gnojivo

otopina željezovog gnojiva koja sadrži organsku tvar

 

Sastav:

N ( dušik ) organski           4,0%

Aminokiseline                   25,0%

Organski ugljik ( C )         13,0%

Željezo (Fe) ukupno         4,0%

 

 

FITOFERT Fe je tekuće folijarno gnojivo na bazi željeza i dušika u organskom obliku namijenjeno za sprječavanje i uklanjanje pomanjkanja željeza.

Željezo je kao element slabo pokretan u biljci, zato je u FITOFERT Fe vezan sa organskim dušikom, koji djeluje kao njegov brzi prenositelj u sve dijelove biljke gdje se pojavljuje nedostatak. Nadalje, željezo je prisutan u velikom broju enzima, posebno onih koji sudjeluju u procesima respiracije, potreban je za energiju i izgradnju klorofila.

 

Jagode:

 • nakon presađivanja 150-200 ml/100 l vode folijarno ili 2,0-3,0 l/10 ari kod fertirigacije;

Vinova loza, citrusi, jabuka, kruška, breskva, nektarina, marelica, šljiva, trešnja, višnja:

 • od početka vegetacije do cvatnje 200-300 ml/100 l vode folijarno ili 2,0-3,0 l/10 ari kod fertirigacije;

Grah, rajčica, cvjetača, brokula, luk:

 • nakon presađivanja do cvatnje 150-200 ml/100 l vode folijarno ili 2,0-3,0 l/10 ari kod fertirigacije;

Lisnato povrće:

 • nakon presađivanja 100-120 ml/100 l vode folijarno ili 1,5-2,0 l/10 ari kod fertirigacije;

Rasadnici i matičnjaci

 • od početka vegetacije do završetka rasta 100-150 ml/100 l vode folijarno ili 1,0-2,0 l/10 ari kod fertirigacije;

Cvjetnice i ukrasno bilje:

 • od početka vegetacije do cvatnje 100-150 ml/100 l vode folijarno ili 1,0-3,0 l/10 ari kod fertirigacije;

 

Kompatibilnost (mogućnost miješanja):

FITOFERT Fe je kompatibilan sa većinom folijarnih gnojiva, osim onih sa visokom alkalnom reakcijom, sredstvima za zaštitu bilja, osim sa bakrenim fungicidima i sredstvima na osnovu a.t. dinokap, meptildinokap, sumporom pri visokim temperaturama i mineralnim uljima.

Pakiranja: 200 ml, 1 l, 5 l

složeno tekuće mineralno fosforno-kalijevo gnojivo

otopina PK 15-10

Sastav:

Dušik (N) ukupni:               5,7% m/m

dušik (N) organski:            5,0% m/m

dušik amonijski:                 0,7% m/m

Fosfor (P2O5)                     15,0% m/m

Kalij (K2O)                           10,0% m/m

Aminokiseline:                 31,2%

Organski ugljik:                 17,0%

 

FITOFERT FOSFIT K je nova formulacija gnojiva , koja se bazira na kombinaciji kalijevog fosfita, slobodnih aminokiselina i kratkog lanca peptida.

Gnojivo je izuzetno topivo i biljke ga vrlo dobro translociraju iz lišća u korijen. Osim toga, sadrži hranjive tvari fosfor i kalij pa kao biostimulator povećava otpornost biljaka.

Folijarna primjena

Vinova loza: tretirati u dozi 250-350 ml/100 l vode od početka vegetacije do početka sazrijevanja.

Ne preporučuje se više od tri tretiranja u vegetaciji.

Hmelj: tretirati u dozi 250-350 ml/100 l vode u svim razvojnim fazama, osobito u generativnom razdoblju od početka cvatnje do stvaranja stožca;

Masline: tretirati u dozi 250-350 ml/100 l vode od početka vegetacije do približno 10% konačne veličine ploda;

Tikvice i krastavci: tretirati u dozi 250-350 ml/100 l vode neposredno nakon presađivanja u 10-dnevnim intervalima;

Uljne buče, dinje, lubenice: tretirati u dozi 250-350 ml/100 l vode u trenutku kad biljke razviju 3-4 prava lista pa dok se ne formiraju, u 10-dnevnim intervalima;

Rajčica i patlidžan: tretirati u dozi 300-350 ml/100 l vode neposredno nakon presađivanja u 10-dnevnim intervalima;

Krumpir: tretirati u dozi 300-350 ml/100 l vode;

Jezgričavo i koštičavo voće: tretirati u dozi 250-350 ml/100 l vode 2-3 puta u početku vegetacije;

Kivi: tretirati u dozi 250-350 ml/100 l vode 2-3 puta u početku vegetacije;

Uljana repica: tretirati u dozi 0,5-1,0 l/ha prvi put u jesen od 4 razvijena lista a drugi put u proljeće pred cvatnju.

Kukuruz: tretirati u dozi 0,5-1,0 l/ha u fazi 5-7 listova ili dok je moguć prohod mehanizacijom;

Žitarice: tretirati u dozi 0,5-1,0 l/ha u fazi završetka proliferacije;

 

Tretiranjem sa FITOFERT FOSFIT K postižemo bolji razvoj korjenovog sistema, bolju otpornost biljke na bolesti, veću tolerantnost na stres uslijed nepovoljnih vremenskih uvjeta, a osim toga, biljke postižu veće prinose.

 

Kompatibilnost (mogućnost miješanja):

FITOFERT FOSFIT K ne smije se miješati sa proizvodima na bazi bakra i mineralnim uljima.

Pakiranja: 200 ml, 1 l, 5 l

mineralno gnojivo s jednim mikrohranjivom

otopina manganovog gnojiva

 Sastav:

 

Dušik (N) ukupni:             3,3% m/m

dušik organski:                 3,0% m/m

dušik amonijski:               0,3% m/m

Mangan (Mn)                    6,0% m/m

Aminokiseline:              18,7%

Organski ugljik:              10,0%

 

Mangan pridonosi boljem općem stanju biljaka, boljem prezimljavanju, proliferaciji, povećanoj otpornost na bolesti i poboljšanju kvalitete zrna .Nedostatak mangana se očituje ne samo u slabo opskrbljenim tlom manganom, već i u dobro opskrbljenim tlima.

Razlozi za slabu opskrbljenost biljaka ovim mikroelementom mogu biti: visoka kiselost tla (pH preko 6 na pjeskovitim i preko 7 na glinastim tlima), na vapnenastim, karbonatnim, slabo koloidnim, previše prozračnim tlima, na tlima sa izrazito visokim sadržajem organske tvari (stajski gnoj, gnojevka, slama), u tlima u kojima počinju prevladavati mikroorganizmi koji sudjeluju u oksidativnim procesima, te u tlima koja su previše tretirana glifosatnim herbicidima.

Koštičavo voće: tretirati u dozi 3,0-5,0 l/ha (30-50 ml/10 l vode) prije početka cvatnje ili 6 tjedana nakon cvatnje u razmacima 10-14 dana do berbe. Aplikacijom kod određenih sorata postižemo održavanje osnovne zelene boje.

 

Vinova loza: tretirati u dozi 4,0-6,0 l/ha (40-60 ml/10 l vode) u početku razvoja grozdića, pred cvatnju. U jačem nedostatku tretiranje ponoviti nakon oplodnje.

Povrće: tretirati u dozi 2,0-4,0 l/ha (20-40 ml/10 l vode) u početku vegetativnog porasta.

 

U žitaricama: tretirati u dozi 2,0-4,0 l/ha prvi put u jesen u fazi dva razvijena lista (BBCH 12), drugi put tijekom busanja (BBCH 25-27) kada je razvijeno 5-7 izdanaka i treći put ako je potrebno u fazi zastavičanja.

 

Kompatibilnost (mogućnost miješanja):

 

FITOFERT MANGAN ne primjenjivati zajedno sa sredstvima za zaštitu bilja pri visokim temperaturama.

 

Pakiranja: 200 ml, 1 l, 5 l

organsko gnojivo sa sumporom (S)

 

Sastav:

 

Dušik ukupni:                3,7% m/m

dušik organski:             3,5% m/m

dušik amonijski:            0,2% m/m

Sumpor                       33,0% m/m

Aminokiseline:             21,8%

Organski ugljik:            11,0%

 

FITOFERT SUMPOR je posebna kombinacija elementarnog sumpora i hidrolizata proteina, koji se temelje na velikom broju slobodnih amino kiselina i peptida s kratkim lancima.

Sumpor je kao hranjivo izuzetno važno u formiranju endosperma žitarica koji ima značajan utjecaj na prinos i kvalitetu žitarica, zatim na prinos i sadržaj ulja u uljaricama ( uljane repice, uljnih bundeva, suncokreta). Sumporna gnojiva mogu imati pozitivan utjecaj na sortno obilježje grožđa i okus vina .
FITOFERT SUMPOR zbog posebne formulacije utječe na kvalitetu biljke, povećava otpornost na ispiranje, selektivnost tretiranih biljaka, smanjuje vjerojatnost pojave fitotoksičnosti na visokim temperaturama, povećava kompatibilnost s drugim proizvodima za zaštitu bilja.

Folijarna primjena:

 

Vinova loza: tretirati u dozi 240-330 ml/100 litara vode;

Koštičavo voće: tretirati u dozi 2-2,5 lit/100 litara vode pred kraj zime i 250-330 ml/100 litara vode za ljetna tretiranja;

 

Jagode: tretirati u dozi 250-330 ml/100 litara vode za proljetna tretiranja;

 

Masline: tretirati u dozi 1,5-2,0 lit/100 litara vode pred kraj zime i 250-330 ml/100 vode za proljetna tretiranja;

 

Povrće: tretirati u dozi 200-250 ml/100 litara vode za proljetna i ljetna tretiranja;


Žitarice: tretirati u dozi 2,5-3,3 lit/ha u trenutku pojave prvog koljenca za bolji razvoj endosperma;

 

Ukrasno bilje: tretirati u dozi 250-330 ml/100 litara vode za proljetna tretiranja;

 

Kompatibilnost (mogućnost miješanja):

FITOFERT SUMPOR se dobro miješa sa većinom sredstava za zaštitu bilja, osim sa jako lužnatim sredstvima (Bordoškom juhom, polisulfidima…), mineralnim uljima, kaptanom i sa svim sredstvima koja se obično ne miješaju sa sumporom.

 

Upozorenje: Izbjegavati primjenu po vjetrovitom i vrućem vremenu.

 

Pakiranja: 200 ml, 1 l, 5 l

mineralno gnojivo koje sadrži primarno hranjivo (N) s mikrohranjivima (B)

 

Sastav:

bor (B) (bor etanolamin)              11,0% m/m

dušik (N)                                                4,8% m/m

 

FITOFOL B je tekuće mineralno gnojivo na bazi bora koji pospješuje klijanje cvjetnog polena, oplodnju i zametanje plodova i dušika koji utječe na pravilan rast i razvoj biljke.

 

Folijarna primjena:

 • voćke: 2,0 lit/ha (3 tretiranja nakon opadanja latica u intervalima 2-3 tjedna)
 • vinova loza: 2,0 lit/ha (tretirati prije cvatnje)
 • povrće: 3,0 lit/ha (tretirati nakon što se razvije dovoljno lisne mase za usvajanje hranjiva)
 • šećerna repa 2,0-5,0 lit/ha (tretirati neposredno prije zatvaranja redova)

 

Preporučena količina vode: 200-400 l/ha

 

Kompatibilnost (mogućnost miješanja):

FITOFOL B je kompatibilan s većinom pesticida, što se tiče fizičkog miješanja u spremniku i biološkog učinka na usjeve, ali djelotvornost bilo koje kombinacije, ovisit će o stanju usjeva, fazi rasta, vremenskim prilikama i količini vode koja se koristi.

 

Pakiranja: 100 ml, 1 l, 10 l

tekuće mineralno gnojivo

 

Sastav:

dušik (N) ukupni 8,0% m/m

(dušik nitratni 8,0% m/m)

kalcijev oksid (CaO) 16,0% m/m

kalcijev nitrat Ca (NO3)2 47,0% m/m

 

FITOFOL Ca je tekuće mineralno gnojivo koje se primjenjuje u fazi cvata, a naročito u fazi formiranja plodova u svrhu razvoja zdravih i lijepo obojenih plodova. Može se primjenjivati i u drugim fazama rasta i razvoja jer sadrži dušik.

Primjenom FITOFOL Ca osiguravaju se stabilni i kvalitetni prinosi, a osim toga, kod jabuka se sprječava pojava gorkih mrlja na plodu, kod paprike i rajčice truljenje vrha ploda, a kod zelene salate pjegavost lista.

 

FITOFOL Ca se može primijeniti sustavom za navodnjavanje „kap po kap“ ili folijarno.

 

 1. Navodnjavanje „kap po kap“ ili zalijevanje

 

Povrtne kulture               4,0 l/1000 m2 jednom aplikacijom sa najmanje 4000 l vode

                                               5 aplikacija svakih 7 dana (cvatnja i početak zametanja ploda)

Ratarske kulture             2,0 l/1000 m2 jednom aplikacijom sa najmanje 3000-4000 l vode

                                               2-3 aplikacije tijekom vegetacije

Voćke i vinova loza         4,0 l/1000 m2 jednom aplikacijom sa najmanje 4500 l vode

                                               5 aplikacija svakih 7 dana (zametanje i rast ploda)

 

 1. Folijarna primjena

 

Povrtne kulture               300 ml/1000 m2 jednom aplikacijom sa 100 l vode

                                               2 aplikacije svakih 10 dana (cvatnja i početak zametanja poda)

Ratarske kulture             200 ml/1000 m2 jednom aplikacijom sa 100 l vode

                                               1 aplikacija tijekom vegetacije

Voćke i vinova loza         300 ml/1000 m2 jednom aplikacijom sa 100 l vode

                                               4 aplikacije svakih 10 dana (cvatnja i rast ploda)

 

Kompatibilnost (mogućnost miješanja):

FITOFOL Ca ne smije se miješati sa sulfatnim i fosfornim gnojivima.

U kombinaciji s pesticidima, obavezno pročitati upute o mogućnostima miješanja pesticida ili aktivne tvari pesticida.

 

Pakiranja: 20 l

otopina bakrenog gnojiva

Sastav:

Bakar (Cu) topiv u vodi 50,0 % m/m

 

FITOFOL Cu je gnojivo namijenjeno za prevenciju i korekciju nedostatka bakra u biljkama.

Primarni simptom nedostatka bakra je razvoj tamnozelenih listova koji sadrže nekrotične pjege. Nekrotične pjege najprije se javljaju na vrhovima mladih listova, a zatim se šire prema njihovoj bazi. Može doći i do uvijanja listova.

Iako je prisutan u tlu, bakar je često nedostupan zbog ispiranja iz rizosfere na pjeskovitim tlima ili fiksaciji u glinenim tlima. Nedostaci uzrokuju smanjenje procesa fotosinteze, nizak sadržaj lignina, smanjenje transporta vode i biljnih sokova.

 

Bakar ima vrlo važnu funkciju u fiziologiji biljke:

 

-važna je komponenta enzima i njihove aktivacije

-poboljšava fotosintezu i regulira transpiraciju

-povećava fiksaciju dušika kod mahunarki

-poboljšava otpornost biljke protiv nekih bolesti

 

Primjena:

 

Voćke                   0,25 l/ha

Vinova loza         0,25 l/ha

Rajčica                  0,2-0,5 l/ha         tretirati 10 dana poslije presađivanja i ponovo ponoviti u intervalima                                                     od 7 dana do kraja ciklusa

Krastavci             0,2-0,5 l/ha         tretirati 10 dana poslije presađivanja i ponovo ponoviti u intervalima                                                     od 7 dana do kraja ciklusa

Paprika                0,2-0,5 l/ha         tretirati 10 dana poslije presađivanja i ponovo ponoviti u intervalima                                                     od 7 dana do kraja ciklusa

Dinje                     0,2-0,5 l/ha         tretirati 10 dana poslije presađivanja i ponovo ponoviti u intervalima                                                     od 7 dana do kraja ciklusa

Soja                       0,2-0,5 l/ha         1 ili 2 tretiranja

Grah                     0,2-0,5 l/ha         1 ili 2 tretiranja

Kukuruz               0,2-0,5 l/ha         1 ili 2 tretiranja

Pšenica i ječam 0,2-0,5 l/ha         1 ili 2 tretiranja u fazi 3-5 listova i u fazi pojave zastavice

Citrusi                   0,2-0,5 l/ha         3 ili 4 tretiranja kroz vegetaciju

 

Pakiranja: 1 l

mineralno gnojivo s jednim mikrohranjivom (Mn)

 

Sastav:

mangan (Mn)    28 % m/m

FITOFOL Mn je gnojivo namijenjeno za korekciju i prevenciju nedostatka mangana.

Mangan je element koji je vrlo bitan u procesu fotosinteze, pridonosi boljem općem stanju biljaka, boljem prezimljavanju, proliferaciji, povećanoj otpornosti na bolesti i poboljšanju kvalitete zrna. Nedostatak mangana očituje se ne samo u slabo opskrbljenim tlima manganom, već i u dobro opskrbljenim tlima. Razlozi za slabu opskrbljenost biljaka ovim mikroelementom mogu biti: visoka kiselost tla, tla sa izrazito visokim sadržajem organske tvari, slabo koloidna ili previše prozračna tla.

 

Doza primjene: 0,5-1,0 l/ha

Doza razrjeđenja: 400-500 ml /100 litara vode

 

Kompatibilnost (mogućnost miješanja):

 

FITOFOL Mn je kompatibilan sa većinom pesticida, što se tiče fizičkog miješanja u spremniku i što se tiče biološkog učinka na usjeve, ali djelotvornost bilo kojeg mix-a ovisit će i o stanju usjeva stanja, fazi rasta, vremenskim prilikama i količini vode koja se koristi.

FITOFOL Mn ne miješati sa fosfatima/sulfatima.

Pakiranja: 1 l

tekuće mineralno dušično gnojivo

 

Sastav:

dušik (N) ukupni 17,5% m/m (NH4NO3 50,0%)

 

FITOFOL N je tekuće mineralno dušično gnojivo u kojem se dušik nalazi u amonijskom i nitratnom obliku, čime je omogućena uravnotežena ishrana bilja.

Može se aplicirati u svim fazama rasta i razvoja, s preporukom za primjenu u fazi vegetacijskog rasta, u fazi cvata i početnog plodonosa.

Primjenom FITOFOL N biljke se pravilno razvijaju, formiraju kvalitetnu vegetacijsku masu i u konačnici daju stabilne i kvalitetne prinose.

 

Primjena:

FITOFOL N se može primijeniti sustavom za navodnjavanje „kap po kap“ ili folijarno.

 

 1. Navodnjavanje „kap po kap“ ili zalijevanje

 

Povrtne kulture               6,0 l/1000 m2 jednom aplikacijom sa najmanje 4000 l vode

                                               6 aplikacija svakih 5 dana (cvat i početni plodonos)

Ratarske kulture             6,0 l/1000 m2 jednom aplikacijom sa najmanje 3000-4000 l vode

                                               3 aplikacije tijekom vegetacije

Voćke i vinova loza         6,0 l/1000 m2 jednom aplikacijom sa najmanje 4500 l vode

                                               5 aplikacija svakih 6 dana  (zametanje i rast ploda)

 

 1. Folijarna primjena

 

Povrtne kulture               300 ml/1000 m2 jednom aplikacijom sa 100 l vode

                                               2 aplikacije svakih 14 dana (cvat i početni plodonos)

Ratarske kulture             500 ml/1000 m2 jednom aplikacijom sa 100 l vode

                                               2 aplikacije tijekom vegetacije

Voćke i vinova loza         300 ml/1000 m2 jednom aplikacijom sa 100 l vode

                                               2 aplikacije svakih 14 dana (cvat i rast ploda)

 

Kompatibilnost (mogućnost miješanja):

 

FITOFOL N može se primjenjivati samostalno ili u kombinaciji s drugim gnojivima, ali se ne preporuča miješati ga sa gnojivima na bazi kalcija, amonijevog nitrata ili otopinama sa kalcijevim nitratom.

Ne smije se miješati s bordoškom juhom i jako alkalnim i kiselim sredstvima.

U kombinaciji s pesticidima, obavezno pročitati upute o mogućnostima miješanja pesticida ili aktivne tvari pesticida.

 

Pakiranja: 20 l

gnojivo bazirano na cinku (Zn)

 Sastav:

Zn ( cink ) 41,0 % m/m

FITOFOL Zn je gnojivo namijenjeno za korekciju i prevenciju nedostatka cinka.

Voćarske kulture             0,5-1,0 l/ha

Povrće                                 0,5-1,0 l/ha

Krumpir                               0,5-1,0 l/ha

Kukuruz                               0,5-1,0 l/ha

 

 

Primjenjuje se početkom vegetacije kod navedenih kultura folijarno, a može i direktno na tlo u zonu korijena (ispod uređaja za navodnjavanje).

 

Doza razrjeđenja: 200 ml /100 litara vode

 

Kompatibilnost (mogućnost miješanja):

FITOFOL Zn je kompatibilan sa većinom pesticida, što se tiče fizičkog miješanja u spremniku i što se tiče biološkog učinka na usjeve, ali djelotvornost bilo kojeg mix-a ovisit će i o stanju usjeva stanja, fazi rasta, vremenskim prilikama i količini vode koja se koristi.

FITOFOL Zn ne smije se miješati sa fosfatima/sulfatima.

 

Pakiranje: 1 l

tekuće mineralno gnojivo na bazi sumpora

Sastav:

sumpor (S) ukupni 700 g/l

 

FITOHELIOSULFRE je tekuće gnojivo na bazi sumpora. Uloga sumpora u metabolizmu biljaka je višestruka: sumpor se nalazi u sastavu bjelančevina i lipida, ima važnu ulogu u biosintezi metionina i cisteina, sudjeluje u građi enzima, važan je i za sintezu vitamina, biološku fiksaciju dušika, sudjeluje u održavanju ravnoteže oksido-redukcijskih procesa u stanici, inicijator je diobe stanica, ima ulogu i u otpornosti biljaka prema suši i niskim temperaturama.

 

Sumpor je potreban u svim fazama vegetacije:

 • doprinosi boljem korištenju unesenog dušika
 • utječe na stvaranje bjelančevina i kvalitetu proizvoda
 • povećava otpornost biljke na napad pepelnice i krastavosti ploda, kao i nepovoljne vremenske uvjete (suša, visoke i niske temperature)

U uvjetima nedostatka sumpora smanjuje se ugradnja dušika u bjelančevine, a pri jakom nedostatku dolazi do znatnog povećanja koncentracije nitrata u biljkama, što se nepovoljno odražava na porast i kvalitetu. Deficit sumpora utječe na smanjivanje koncentracije klorofila što uvjetuje smanjenu fotosintezu.

 

FITOHELIOSULFRE je tekuće gnojivo na bazi sumpora koje se može koristiti samostalno ili u kombinaciji s drugim proizvodima.

Zahvaljujući svojoj tekućoj formulaciji FITOHELIOSULFRE je učinkovit i postojan što znatno poboljšava kvalitetu primjene te se primjenjuje u manjim dozama u odnosu na ostale proizvode na bazi sumpora.

 

Vinova loza                         3,0-5,0 l/ha

Trešnja, višnja, šljiva       2,5-5,0 l/ha

Jabuka, kruška                  3,0-5,0 l/ha

Jagode                                 3,0-5,0 l/ha

Uljana repica                     2,5-5,0 l/ha

Kupus                                   3,0-5,0 l/ha

Luk i poriluk                       3,0-5,0 l/ha

 

Kompatibilnost (mogućnost miješanja):

 

FITOHELIOSULFRE je kompatibilan sa većinom sredstava za zaštitu bilja, regulatora rasta, folijarnih gnojiva, koji se odnose na fizičko miješanje u spremniku i biološki učinak na biljku. Međutim, treba izbjegavati miješanje s alkalnim proizvodima poput Bordoške juhe, parafinskim uljima i kaptanom te ostalim pesticidima koji se ni inače ne smiju miješati sa sumporom.

 

Pakiranja: 1 l, 5 l

Tekuće mineralno gnojivo s više mikrohranjiva

Gnojivo koje sadrži mangan (Mn) i cink (Zn)

 

Sastav:

Mangan (Mn) 1,5% m/m

Cink (Zn) 1,5% m/m

 

 

 

 

FITOGARLAND je prirodni proizvod koji sadrži mikrohranjiva mangan i cink i ekstrakt češnjaka (alicin) ko-formuliran s drugim biljnim ekstraktima. Ovakva formulacija proizvoda ima izrazito biostimulirajuće djelovanje, a kad se primjenjuje se oko korijena štiti biljke od napada nematoda.

 

Rajčica i paprika               1,0-2,0 l/ha primjena putem tla ili folijarno svakih 14-21 dan

Korjenasto povrće          1,0-2,0 l/ha primjena putem tla ili folijarno svakih 14-21 dan

Luk i poriluk                       1,0-2,0 l/ha primjena putem tla ili folijarno svakih 14-21 dan

Krumpir                               1,0-2,0 l/ha primjena putem tla ili folijarno svakih 14-21 dan

Jagodičasto voće              1,0-2,0 l/ha primjena putem tla ili folijarno svakih 14-21 dan

Salata i začinsko bilje     1,0-2,0 l/ha primjena putem tla ili folijarno svakih 14-21 dan

Leguminoze                       1,0-2,0 l/ha primjena putem tla ili folijarno svakih 14-21 dan

Šećerna repa i uljana repica 1,0-2,0 l/ha primjena putem tla ili folijarno svakih 14-21 dan

Travnjaci                             1,0-2,0 l/ha primjena putem tla ili folijarno svakih 14-21 dan

 

Primjenjuje se folijarno ili putem navodnjavanja. Učinkovitost ovog proizvoda poboljšava se ukoliko se koristi zajedno sa proizvodom FitoBio 20 kao stimulatora razvoja korijena.

Najbolji rezultati se postižu u fazi aktivnog rasta. Potrebno je paziti na iznenadne promjene vremena, osobito kada se promijeni vrijeme iz hladnog u toplo. Pod tim uvjetima izbjegavati folijarnu primjenu najmanje 3 dana dok se biljka ne aklimatizira na promjenu. Za vrijeme toplog vremena najbolje je tretiranje obaviti rano ujutro ili navečer.

 

Kompatibilnost (mogućnost miješanja):

Testovi kompatibilnosti u kombinaciji s fungicidima pokazali su da je fizikalna kompatibilnost zadovoljavajuća pod uvjetom da se otopina za prskanje stalno miješa. Preporuka je napraviti test kompatibilnosti na manjoj površini. Pri rukovanju koncentriranim sredstvom nositi zaštitne rukavice.

 

Pakiranja: 1 l